Hírek

2010.09.30. 14:56

Könyvtárfejlesztés 50 millióért

Csütörtökön zárult le az a tavaly nyáron elindult folyamat, amelynek révén több vasi könyvtár minőségileg és technikailag megújult. Felmérések szerint máris nőtt a látogatottság.

Kozma Gábor

Pár ezer forint híján 50 milliót költehettek egy sikeres uniós pályázat révén az adott könyvtárak technikai fejlesztésére az elmúlt időszakban. Erről is szó esett a csütörtöki projektzárón, amelynek a Berki vendéglő adott helyet. 
 
Körmend mint konzorciumvezető szerepelt a pályázatban, Kőszeg, Nádasd, Őriszentpéter, Szentgotthád és Vasvár tagként. A cél az volt, hogy a legkorszerűbb digitális technika alkalmazásával minőségileg újítsák  meg az intézményeket, ismét vonzóvá téve a könyvet, az olvasást.

- Sokrétű és sokoldalú szolgáltatásokat nyújtanak eztán a könyvtárak  - foglalta össze Mecsériné Doktor Rozália projektveztő, a körmendi városi könyvtár igazgatója. - Az alkalmazott technika révén  nem csak elérhető, de sokoldalúan használható is például az internet. Megújultak az olvasást szolgáló eszközök éppen úgy, mint a könyvtárosokat segítő technikák. Külön is gondoltunk a fogyatékkal élőkre, a gyerekekre, az internetet használni akaró, de már nem tudó idős emberekre. A legtöbb könyvtárban külön sarkot alakítottak ki számukra. Ezen túlmenően külön is gondot fordítottunk a helyi gyűjtemények védelmére és archiválására - mondta el a könyvtárvezető, aki szerint a java csak ezután jön: a bibliotékákban napi rutinná kell válnia az új eszközök használatának és alkalmazásának.

Az ünnepségen ott volt Bebes István körmendi, Kovács Tilda vasvári és Viniczay Tibor szentgotthárdi polgármester is. Bebes Isván azt hangsúlyozta, hogy a digitalizálás egy újabb kapocs a kistelepülések között, mivel az információ, az állomány a legkisebb településen is elérhető. Szavait megerősítették az érintett könyvtárak vezetői, akik részletesen beszámoltak a beruházás alakulásáról, illetve a jelenlegi helyzetről. Mint hallottuk, máris növekedett a látogatottság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!