Hírek

2010.09.28. 22:55

Kövér László: szándékosan tették tönkre az országot

Kövér László szerint az elmúlt négy-nyolc évben szándékosan hoztak rossz döntéseket az előző kormányok, különösen az önkormányzatokkal és a kistelepülésekkel kapcsolatban.

MTI

Az Országgyűlés elnöke kedden a Nógrád megyei Bátonyterenyén tartott lakossági fórumon azt mondta, az elmúlt négy-nyolc évben nemcsak a fejlesztési források nem érkeztek mindenhová, de az önkormányzatok kötelező feladataihoz járó pénzt is évről évre "visszavágták". A kistelepüléseket "a felszámolódás útjára lökték", felszámolták a közlekedési vonalaikat, kispostáikat, elsorvasztották az iskoláikat - így jellemezte Kövér László az elmúlt két ciklus önkormányzati politikáját.

A mostani kormány megpróbálja legelőször is helyrehozni mindazokat a károkat - tette hozzá -, amelyeket az elmúlt esztendők "hibás, sőt megítélésem szerint szándékosan gonosz politikája okozott".
 
Úgy fogalmazott: "Ha azt látjuk, hogy az elmúlt négy esztendőben (... ) különösen az önkormányzatokra, kistelepülésekre vonatkozó döntések 99 százaléka rossz volt, akkor nem gyanakodhatunk arra, hogy ostobaság van a háttérben, igenis azt kell mondanunk, hogy szándékos, koncepcionális döntések születtek."

A házelnök mintegy 150 fős hallgatósága előtt az "egyik, SZDSZ-hez kötődő szakértő" megfogalmazására is utalt, miszerint a falvak "középkori csökevények", el fognak tűnni az urbanizációval, "ezt a folyamatot gyorsítani is kell állami eszközökkel". Kövér László kitért rá: ez a politika korántsem állt meg a kistelepülések határában, "bizonyos értelemben az egész országra érvényessé vált". 

Az Országgyűlés elnöke azt mondta: "önök talán azt hiszik, hogy szegény Nógrád megye van csak ilyen helyzetben, de az a rossz hírem van, hogy ez nem így van". Alig tud olyan helyen megfordulni az országban - fűzte hozzá -, "ahol ne ugyanaz lenne az érzés, hogy nyomorúság van, kilátástalanság, elhagyatottság, reménytelenség van".

Kövér László szerint tulajdonképpen ez a legnagyobb probléma, amellyel meg kell küzdeni, vagyis azzal a hitetlenséggel, amely szintén az elmúlt négy-nyolc esztendő "terméke".Ha nem győzzük le "az apátiát, a hitehagyottságot, a perspektívátlanságot, egyetlen problémánkat sem tudjuk megoldani" - jelentette ki a fideszes politikus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!