Hírek

2010.09.26. 19:00

Nemzetiségi nap hetedszer

Hetedik alkalommal rendezték meg szombaton a nemzetiségi napot a Vasi Múzeumfaluban, ahová a város négy nemzetisége jött el. A programon minden évben más nemzetiség a házi gazda, idén a szervező a Horvát Kisebbségi Önkormányzatnak jutott a szerep.

Greiner Júlia

Változékony időárás jellemezte a szombati napot, ezért a játékok, kézműves rogramok nagy részét a tájházakban, vagy azok teteje alá húzódva tartották meg. A kicsik és a nagyok készíthettek csuhébabát, tanulhattak kosárfonást. Akadt, aki a nemezelést, a papírvirág-készítést választotta. A nemzetiségi napon érdekesség volt, hogy mind a négy önkormányzat elnöke a saját anyanyelvén köszöntötte a résztvevőket, látogatókat. Az egyik fellépő rap-szövegbe foglalta a nemzetiségi napot, és annak jelentőségét. A szervezők törekvése az volt, hogy a hagyományőrzés mellett átadhassák kultúrájuk egy darabkáját.

Szombaton a múzeumfaluban német, horvát, szlovén építészeti mintára épült   lakóházak, gazdasági épületek újra megteltek élettel. Immár a hetedik nemzetiségi napon vehettek részt a látogatók. A programokat a különböző vasi tájegységekről származó házakban, és azok udvarán  tartották a szervezők.

Az ez évi nemzetiségi napot a Horvát Kisebbségi Önkormányzat szervezte. A nemzetiségi nap házigazdája Skrapits László volt, a Horvát Kisebbségi Önkormányzat elnöke. Számos, a népszokásainkra épülő kézműves foglalkozással készültünk az idei rendezvényre  mondta.

A megnyitón mind a négy kisebbségi önkormányzat elnöke a saját nyelvén köszöntötte az érdeklődőket.

- A gyerekek nyelvtanulása az óvodában, az iskolában nagyon fontos, ugyanakkor korántsem elegendő  - hangsúlyozta köszöntőjében dr. Wenczl Miklós, a Német Kisebbségi Önkormányzat elnöke. - Törekedni kell a nyelvtudás fejlesztésére. Egy nemzetiség addig életképes, amíg birtokolja a saját anyanyelvét.

A Roma Kisebbségi Önkormányzat elnöke, Hauzer Filip szerint: fontos az, hogy Magyarország legnagyobb kisebbsége is részt vehet ezen a napon, bemutathatják a cigány kisebbség kultúráját is.

Az általános iskolás Cser Bianka és Kovács Rebeka elmesélte: minden évben eljönnek, mert jól érzik magukat a szlovén nemzetiségi közösségben. Idén a papírvirág készítést tanulták meg Doncsecz Ferencnétől, aki mesterien hajtogatva a papírt néhány perc alatt elkészít egy virágcsokrot.

A szervezők szándéka az volt, hogy a rendezvény járuljon hozzá a nemzetiségek anyanyelvének, kultúrájának megőrzéséhez, és a tudásukat  adhassák tovább a felnövekvő generációknak. Ugyanakkor jó alkalomnak találták arra is a nemzetiségi napot, hogy a látogatók megismerhessék a nemzetiségeket.
 

Kiemelten a napról:

 - A  kicsik és a nagyok önfeledten készítettek karkötőt a szlovén, német, horvát zászlók színeivel, de lehetett gyöngyöt fűzni, és csuhéból paripát formázni.
 
 - Dr. Ipkovich György szerint büszkék lehetünk rá, hogy Szombathelyen ennyiféle kultúra tud együtt élni, és ápolni a hagyományait.
 
-  A hagyományőrzést, a népszokások felelevenítését teszi lehetővé a Múzeumfalu, ahol Vas megye falusi lakosságának kétévszázados építészeti kultúrájáról és életmódjáról kaphat képet az ide látogató.
 
 - A nemzetiségi napon többek között fellépett a Horvát Kisebbségi Önkormányzat Djurdjice vegyeskórusa, a Crazy Dancers tánccsoport

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!