Hírek

2010.09.20. 14:23

Új lehetőségek nyílnak a kapcsolattartásban

Szeptember 9-én adták át azt az új videókonferencia-rendszert, melyet a Savaria Egyetemi Központ Bölcsészettudományi karán alakítottak ki, azaz a D épület 119-es termében. Horváthné dr. Molnár Katalin, a kar dékánja mindezt egy csodaként említi, hiszen segítségével bármikor és bárkivel kapcsolatba lehet kerülni.

Hevesi Szilvia

A SEK központi, vagyis B épületében már korábban is létezett ilyen videókonferencia-rendszer, majd megjelent egy pályázati kiírás, melynek köszönhetően további fejlesztések váltak lehetővé. Ezt kihasználva a BTK is pályázott az egyetem vezetésének támogatásával.

Az ünnepélyes átadó központi helyszíne a Magyar Tudományos Akadémia volt, ahonnan különböző magyarországi és külföldi helyszíneket kapcsoltak, többek között a Debreceni-, és a Szegedi Tudományegyetemet, az Eszterházy Károly Főiskolát és a mi egyetemünket, valamint egy holland és egy svájci partnert is. Az Akadémián elsőként bemutatták magát a projektet, majd rávilágítottak a lényegére.

Az új HD minőségű rendszer mind az oktatók, mind a diákok szempontjából rendkívül jelentős - elsősorban a kutatások terén. Amennyiben részt vesznek hazai, vagy akár nemzetközi projektekben, akkor alapesetben sokat kell utazgatni. Ez azonban most kiváltható és minden problémát, kérdést meg lehet vitatni akár több partner bevonásával is egy ilyen élő videókonferencián. Mindez nagyban megkönnyíti, felgyorsítja és kényelmesebbé teszi a kutatók munkáját.

A hallgatók számára is előnyös, mivel egy teljesen új oktatási módszer segítségével tanulhatnak. Használata tulajdonképpen egy tantermi interaktív élményt nyújt a résztvevők számára, valamint akár olyan oktatókat is meghallgathatnak, akik másképp nem tudnának eljutni városunkba. Ezen kívül megélénkülnek a kapcsolatok a finn, észt, lett, szlovén, szlovák, horvát, orosz, német és angol nyelvterületek intézményeivel is.

A konferencia berendezés két hatalmas monitorból áll és alapvetően szükséges hozzá megszabott sávszélességű internet hozzáférés. Kezelése egyáltalán nem ördöngősség, hiszen teljes mértékben felhasználóbarát. Ha mégis akadna valami nehézség, az informatikusok bármikor rendelkezésre állnak. Az eszköz tetején található a kamera, amely állítható, tehát vagy távlati képet ad, vagy az egyes beszélőket láthatjuk a monitoron keresztül. Mivel két képernyő van, az egyiken mehet a prezentáció, illetve egyéb háttéranyagok, a másikon pedig az élő kapcsolat látható. A kép még tovább is osztható, így ha sok résztvevős a konferencia, akár mindenkit láthatunk rajta. A termet előzetes egyeztetés után bárki igénybe veheti.

Ez az eszköz tehát új távlatokat nyit az együttműködésben, a mindennapos kapcsolattartásban és az ismeretek átadásában. A nemzetközi kutatási kapcsolatok erősödhetnek, hiszen eddig óriási akadályt jelentett a távolságok személyes leküzdése, most azonban már pillanatok alatt kialakíthatóak és fenntarthatóak a kapcsolatok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!