Hírek

2010.10.27. 21:33

Ide tessék ikszelni: megismétlik a voksolást az egyik szavazókörben Letenyén

Négy jelölt visszalépése után hárman indulnak a polgármesteri posztért a megismételt polgármester-választáson a Zala megyei Letenyén szombaton - tájékoztatta Baloghné Andel Zsuzsanna körjegyző szerdán az MTI-t.

MTI

A letenyei polgármester-választás eredményét a Zala Megyei Bíróság semmisítette meg, mert a mozgóurnás szavazás során egy szociális intézményben befolyásolták a szavazókat. A helyi választási bizottság döntése értelmében egy szavazókörben kell megismételni a polgármester-választást.    
   
Baloghné Andel Zsuzsanna elmondta: a választási fordulót a 4-es számú szavazókörben ismételik meg, ahol több mint hatszáz választópolgár szerepel a névjegyzékben. A szombati voksolás adatait hozzáadják a négy másik szavazókör változatlanul hagyott eredményéhez, így alakul majd ki a végeredmény.
   
Az október 30-án kitűzött választáson Halmi Bélára, a Fidesz-KDNP jelöltjére, valamint a függetlenként induló Kuprivecz Józsefre és Iván Róbertre adhatják le voksukat a választópolgárok. Október 3-án még hét jelölt indult a posztért, közülük azonban négy független jelölt - Gyergyák Zoltán, Mikóné Farkas Ilona Ildikó, Rontó Károly és Végh László - visszalépett.
   
A kifogást a független jelöltként induló Kuprivecz József nyújtotta be, aki mindössze két szavazattal maradt alul az október 3-i önkormányzati választáson, amelyen Halmi Béla, a Fidesz-KDNP jelöltje, az eddigi polgármester nyert.
   
A bíróság megállapította, hogy a szociális intézmény gondozónője "a szavazóknak 2-3 alkalommal kifejezetten megmutatta az ujjával az egyik polgármesterjelölt nevét, illetve számos esetben az őrá való szavazásra buzdította a szavazókat". Ez a magatartás a kampánycsend megsértésének minősül, és sérti a választási eljárás több alapelvét is: a választás tisztaságát, az önkéntes részvételt a szavazásban, a jelöltek közötti esélyegyenlőséget, továbbá a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlást.
   
A bíróság megítélése szerint a szavazatszámláló bizottságnak a mozgóurnát a helyszínre szállító tagjai "erélytelenül" jártak el, nem gondoskodtak a befolyásmentes és titkos szavazás feltételeiről, illetve eredménytelen figyelmeztetéseik után sem kérték távozásra a gondozónőt. A mozgóurnás szavazás során tanúsított magatartás "alkalmas lehetett arra, hogy érdemben befolyásolja a polgármester-választás végeredményét" - áll a bíróság a végzésében.
   
A körjegyző az MTI kérdésére elmondta, hogy október 3-án mintegy 30 választópolgár adta le szavazatát a szociális otthonban elhelyezett mozgóurnába. A most szombati voksolásra a helyi választási bizottsághoz eddig 5-6 mozgóurnás kérelem érkezett, de a jogszabály szerint még a szavazás napján is lehet kérni mozgóurnát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!