Hírek

2010.10.04. 09:33

Kisebbségi önkormányzatok - 2.315 eredményes választás

Az ország 1.592 településén összesen 2.321 helyi kisebbségi önkormányzati választást tartottak meg vasárnap, ezek közül hat nem lett eredményes - derül ki az Országos Választási Iroda (OVI) internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu hétfő délelőtti adataiból.

MTI

Vasárnapra 2.343 kisebbségi választást tűztek ki, ebből 22 elmaradt. A cigány kisebbség esetében az 1.263 kitűzött választásból 1.248 lett eredményes (11 elmaradt, 4 eredménytelen volt). A második legnagyobb létszámú kisebbségnél, a magyarországi németeknél 426 választást tűztek ki, ezek közül 424 lett eredményes, 2 elmaradt.

A magyarországi szlovákok esetében a 126 kitűzött választásból 122 volt eredményes, 4 elmaradt, a horvátoknál 128-ból 127 lett eredményes, 1 maradt el. A  románok esetében 72 volt a kitűzött választások száma: 71 lett eredményes, egy pedig eredményetlen. 

Az ukránoknál (23) és a szerbeknél (48) a kitűzött választások mindegyike eredményes lett. A szlovénok esetében 3 választás elmaradt, így 11 lett eredményes. A lengyeleknél mind a 49, a görögöknél mind a 37 választás eredményes lett. A bolgárok esetében a 42 választásból 1 elmaradt, a ruszinoknál (76) és az örményeknél (39) a kitűzött választások mindegyike eredményes lett.  

A cigány kisebbségi választáson a legtöbb szavazatot, 105.734-et, a Lungo Drom kapta. A Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő vezette szervezet 2.288 mandátumhoz jutott - olvasható a honlapon. A Magyarországi Cigányok Országos Fóruma, amelynek vezetője Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke, 35.079 szavazatot kapott, és így 775 mandátumhoz jutott.

A német kisebbségi választáson a legtöbb szavazatot a Baranyai Németek nevű szervezet kapta. A szlovákok esetében a Szlovák Uniót támogatták a legtöbb vokssal, a horvátoknál a Magyarországi Horvátok Szövetségét, a románoknál a Magyarországi Románok Országos Érdekvédelmi Egyesületét. 

Az ukrán kisebbségnél a Magyarországi Ukránok Kulturális Egyesülete, a szerbeknél a Nemzetiségi Hagyományőrző Kulturális Egyesület, a szlovéneknél a Magyarországi Szlovének Szövetsége, a lengyel nemzetiség esetében a Lengyel Szent Adalbert Egyesület, a magyarországi görögöknél a Syllogos, a bolgároknál a Magyarországi Bolgárok Egyesülete, a ruszinoknál a Magyarországi Ruszinok Országos Szövetsége, a magyarországi örmények esetében az Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesülete kapta a legtöbb szavazatot.

Mint az OVI honlapján olvasható, ha az adott kisebbség megfelelő számú települési kisebbségi önkormányzattal rendelkezik, 2011 januárjában a kisebbség területi és országos önkormányzatot hozhat létre. A területi és országos önkormányzatot a települési kisebbségi önkormányzati képviselők (elektorok) választják.

A legutóbbi, 2006-os kisebbségi választás alkalmával az ország 1.435 településén 2.049 helyi kisebbségi önkormányzati választást tartottak.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!