Hírek

2010.10.17. 06:44

Október 17.: a szegénység elleni küzdelem világnapja

Az ENSZ Közgyűlése 1992-ben nyilvánította október 17-ét a szegénység elleni küzdelem világnapjának, Magyarországon 1996-tól emlékeznek meg róla.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Nagyon súlyos, és egyre súlyosbodó probléma a szegénység Magyarországon, a lakosság 14, a gyermekek 25 százaléka él jelenleg a szegénységi küszöb alatt az uniós mérce alapján - mondta Ferge Zsuzsa szociológus korábban az MTI-nek. Hozzátette: a legveszélyeztetettebbek a munkanélküliek, az iskolázatlanok, a cigányok, az elzárt falvakban, a hanyatló régiókban és településeken élők, a sokgyermekes családok és a gyermeküket egyedül nevelők, valamint azok, akik súlyos betegségben szenvednek, vagy fogyatékossággal élő gyermeket nevelnek.
   
Ferge Zsuzsa szólt arról is, hogy nemzetközi viszonylatban a jövedelemelosztás egyenlőtlenségeit tekintve Magyarország a középmezőnyben található. Több más szempontból azonban, például a lakásviszonyok, a gyermekek iskolai szegregációja, a kisebb falvak közlekedési nehézségei, a foglalkoztatás vagy azoknak a családoknak az aránya alapján, amelyekben egyáltalán nincs kereső, az uniós tagállamok között az utolsók között áll az ország, Bulgáriával, Romániával és a balti államokkal egy szinten - mondta a szociológus.
   
Bár Magyarország kis tagállam, a 2011 első félévében esedékes uniós elnöksége alatt sokat tehet a szegény országokért, hatékonyabb 
támogatásukért - mondta Esther Somoire kenyai maszáj aktivista az MTI-nek. A fellépés sikere ugyanis nem feltétlenül az  államok méretétől és költségvetésétől függ - mutatott rá az aktivista, aki a héten a Külügyminisztérium szakembereivel folytatott megbeszéléseket az emberi jogok és fejlesztési segélyek kérdéseinek összekapcsolásáról.
   
A szegénység visszaszorításával összefüggésben a Magyar Vöröskereszt Országos Igazgatósága az MTI érdeklődésére fontosnak nevezte a kormány azon szándékát, hogy egymillió új munkahelyet teremtsenek, és emeljék az oktatás színvonalát. Fontos lenne, hogy mindenki hozzájuthasson az alanyi jogon járó minimumjövedelemhez - tették hozzá.
   
2000-ben az ENSZ millenniumi csúcstalálkozóján a 189 tagállam nyolc fejlesztési célt fogalmazott meg, ezek egyike, hogy 15 év alatt felére csökkentsék a súlyos szegénységet, azaz a napi egy dollárnál kevesebből élők legalább egymilliárdos tömegét. Az ENSZ fejlesztési programja (UNDP) csak mérsékelten derűlátó: szerintük a jelenlegi tendenciákat figyelembe véve 2015-re mintegy 800 millió ember él majd rendkívüli szegénységben, de további 1,7 milliárd is csupán napi két dollárból tengődik majd. A szegénység, a szociális kirekesztettség főként a nőket veszélyezteti, a világ szegényeinek 70 százaléka nő.
   
A millenniumi cél, vagyis a szegénység 2015-re történő megfelezéséért a városi szegénynegyedekben kell megvívni a küzdelmet: jelenleg egymilliárd ember él nyomortelepeken, 90 százalékuk a fejlődő országokban. A napi egy dollárnál kevesebből élők harmada indiai, de az ország dinamikus gazdasági növekedése esélyt ad arra, hogy számuk fokozatosan csökkenjen.
   
Az Európai Unió az idei esztendőt a szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem éveként hirdette meg. AZ EU-ban 2020-ig 20 millióval szeretnék csökkenteni a szegények számát - jelenleg minden hatodik ember él a létminimum alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!