Hírek

2010.10.14. 07:17

Pénzbüntetést kapott egy szlovák lap magyar nyelvű reklámért

Pénzbüntetést kapott egy regionális szlovák hetilap, mert májusban szlovák fordítás nélkül közölt egy magyar nyelvű hirdetést - írja a Sme című pozsonyi napilap csütörtökön.

MTI

Az 1500 eurós büntetést a Szlovák Kereskedelmi Felügyelőség (SOI) szabta ki a My-Nitrianske noviny című hetilapra, miután egy budapesti cég magyar nyelvű hirdetése szlovák fordítás nélkül jelent meg a lapban.

A felügyelőség egy feljelentés nyomán és a reklámtörvény alapján hozott döntést, utóbbi hivatkozik az államnyelvtörvényre. "A büntetés a lehető legenyhébb, és megfelel a megállapított jogsértésnek" - jelentette ki Juraj Duchovic, a SOI nyitrai igazgatója. 

Roman Schlarmann, a My című regionális hetilapok főnöke a büntetést túl nagynak tartja. "Fellebbezni akarunk" - mondta.

A SOI eljárásának helyességéről Daniel Krajcer kulturális miniszter sincs meggyőződve. "Nem vagyok meggyőződve arról, hogy ez az eljárás helyes volt" - mondta Krajcer. Viszont felhívta a figyelmet arra, hogy a SOI nem tartozik a minisztérium irányítása alá.  

"Ismereteink szerint azonban a SOI következetesen betartotta a törvényt" - jegyezte meg Eva Chudinová, a minisztérium szóvivője. 

A kulturális tárca az év eleje óta mintegy 30 feljelentést kapott a nyelvtörvény megsértése ügyében. Tekintettel azonban arra, hogy a júniusban hatalomra került jobbközép koalíció mérsékelni kívánja a nyelvtörvény szigorát, a minisztérium jelenleg nem folytat eljárást az érintettek ellen.

A My-Nitrianske noviny a pozsonyi Petit Press társaság által kiadott regionális hetilapok hálózatába tartozik. Ez a csoport adja ki a Sme és az Új Szó című napilapokat is. A Sme kommentárban bírálja a kereskedelmi felügyelőség döntését, s elfogadhatatlannak tartja a reklámok nyelvének állami meghatározását.

Az újság szerint ezt a problémát az államnyelvtörvény most tervezett módosítása sem oldja meg, mert a reklámok, hirdetések nyelvét szabályozó cikkely továbbra is a jogszabály része marad.

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!