Hírek

2010.10.13. 21:30

Tarlós: kérdéses, hogy finanszírozható-e a főváros - Az MSZP Budapest gazdálkodása stabil

Tarlós István szerint állami beavatkozás nélkül nem látszik kezelhetőnek a főváros forráshiánya és adósságállománya. A főpolgármester szerdai, fővárosi sajtótájékoztatóján közölte, hogy Budapest finanszírozhatóságának vizsgálatára az Állami Számvevőszéket (ÁSZ) kérik fel.

MTI

Tájékoztatása szerint erről a kérdésről a jövő héten tárgyalnak Orbán Viktor miniszterelnökkel. Nemcsak készpénz juttatásáról, hanem bizonyos feladatok átvállalásáról is szó lehet - tette hozzá.

Tarlós István (Fidesz-KDNP) azt mondta, hogy a város pénzügyi helyzete rendkívül aggasztó, a napi működés még nincs veszélyben, de a 2011-es költségvetés igen.
   
Arról, hogy az ÁSZ mikor kezdi a vizsgálatot, a főpolgármester nem nyilatkozott, és nem kívánt pontos számokat közölni a város pénzügyi helyzetével kapcsolatban sem. Hozzátette ugyanakkor, hogy ha állami segítségre szorul a főváros, akkor négy éven keresztül ennek figyelembevételével kell dolgozni.

Mint mondta, a legnagyobb "félelmük" a BKV, amelynek belső eladósodottsága meghaladja a korábban becsült 400 milliárd forintot. Közlése szerint Orbán Viktorral arról is fognak tárgyalni, hogy a BKV-t a MÁV-val, illetve a Volánbusszal együtt a főváros és az állam közösen működtetné. Kitért arra, hogy felvetődött a létszámszűkítés is, és felülvizsgálják, miért dolgozik a BKV-nál ugyanannyi irodista, mint buszsofőr.
   
A 4-es metró beruházását külön vizsgálják és - mint azt Tarlós István hangsúlyozta - nem akarják leállítani a beruházást. Kérdésesnek nevezte azonban, hogy azt be tudják-e fejezni, mert ma még nem ismert, hogy ehhez elegendő forrással rendelkezik-e a főváros.
   
Tarlós István kérdésre válaszolva elmondta: kedden megállapodtak Atkári Jánossal majdani szerepéről. A korábbi főpolgármester-helyettes pénzügyi szaktanácsadó lesz, nem lesz az apparátus része és semmilyen politikai vagy döntéshozó szerepe nem lesz. "Nem politikai filozófiákat fog megfogalmazni, hanem a városi pénzügyi helyzetet segít kordában tartani" - közölte a főpolgármester.


Tarlós István megnevezte helyetteseit

A főpolgármester városüzemeltetésért felelős helyettese György István lesz, az oktatásért és a kulturális ügyekért Csomós Miklós, a pénzügyekért Bagdy Gábor, az egészségügyért és a szociális ügyekért pedig Pesti Imre felel majd - derült ki azon a szerdai sajtótájékoztatón, amelyen Tarlós István megnevezte helyetteseit.

Mint a főpolgármester közölte: az eddiginél kevesebb, nyolc bizottság működik majd, ezeknek a korábbi kilenc-tizenegy helyett hét tagjuk lesz, a bizottságok felét pedig ellenzéki elnök vezeti majd. Az ellenzéknek komoly pozíciókat ajánlanak - fogalmazott a politikus, hozzátéve: a Fidesz-KDNP négy elnököt és öt alelnököt, az MSZP két elnököt és öt alelnököt, az LMP és a Jobbik pedig egy-egy elnököt és három-három alelnököt jelölhet a bizottságokba.
   
A főpolgármester tájékoztatása szerint a bizottságok közül a gazdasági, az oktatási és az egészségügyi kérdésekkel foglalkozó testületeket a Fidesz vezeti majd, míg a pénzügyekért és a városfejlesztésért felelőseket az MSZP.
   
Az ellenőrzésben is az ellenzéké lesz a vezető szerep - ígérte Tarlós István.
   
Öt-hat tanácsnok segíti majd a Fővárosi Önkormányzat munkáját, közülük ketten szocialisták lesznek - közölte a főpolgármester, hozzátéve: a tanácsnokok komoly feladatokat kapnak majd, teljesítményarányos díjazásban részesülnek, és közvetlenül neki tartoznak felelősséggel.
   
A cégeknél megszüntetik az igazgatótanácsokat, kivéve a vegyes, tehát részben külföldi tulajdonú társaságokat, a BKV-t, a Budapesti Városüzemeltetési Központot (BVK) és a Budapesti Közlekedési Központot (BKK) - folytatta, hozzáfűzve: azonban a szocialisták helyet kapnak a BVK, az LMP BKK, a Jobbik pedig a BKV igazgatótanácsában.

MSZP: a főváros gazdálkodása átlátható és stabil

Az MSZP szerint a főváros gazdálkodása átlátható és stabil, s ha az új vezetés tartja a kiszámítható gazdálkodást, akkor biztosítható Budapest egyensúlya. Józsa István, a párt gazdaságpolitikai alelnöke szerdán ezt arra reagálva közölte, hogy Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármester szerint állami beavatkozás nélkül nem látszik kezelhetőnek a főváros forráshiánya és adósságállománya.

A főpolgármester szerdán sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a kérdésről a jövő héten tárgyal majd a kormányfővel. Nem csak készpénz nyújtásáról, hanem bizonyos feladatok átvállalásáról is szó lehet - tette hozzá. Tarlós István a város pénzügyi helyzetéről szólva kijelentette: rendkívül aggasztó a helyzet, a napi működés még nincs veszélyben, de a 2011-es költségvetés igen.
   
Az MSZP gazdaságpolitikai alelnöke ezzel szemben úgy véli, ha a Fidesz-kormány nem von el célzottan forrásokat Budapesttől – úgy, ahogy a BKV-tól, amelynek még mindig 7,5 milliárd forinttal tartozik a kormány –, és ha a főváros új vezetése tartja a szigorú, kiszámítható gazdálkodást, akkor biztosítható Budapest egyensúlya.
   
A politikus szerint a főváros eladósodottságának mértéke messze elmarad a magyar önkormányzati átlagtól, s az olyan, eddig is Fidesz-vezetésű városok adósságától, mint Hódmezővásárhely, vagy épp az V. kerület. Hozzátette: a fővárosban 2010-ben 30,6 milliárdos működési tartalék, jövőre előreláthatóan 37,1 milliárdos tartalék áll majd a város rendelkezésére, a beruházásokra pedig 40 milliárdos kedvező hitelkeret, 40 milliárd forintnyi lekötött betét és 25 milliárd forint értékű állampapír.
   
"Reméljük, hogy Budapesten nem ismétlődik meg a fideszes válság-trükk, és nem azért beszélnek finanszírozási nehézségekről, hogy utána megszorításokat vezethessenek be a budapestiekkel szemben, hiszen erre nincs szükség" - írta a közleményben Józsa István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!