Hírek

2010.10.07. 14:27

Történelmi választóvonal: Paul Lendvai kommentárja a választásokról

A magyarországi önkormányzati választásokról, a Fidesz győzelméről jelent meg vendégkommentár Paul Lendvai tollából a Der Standard című osztrák napilapban Orbán diadala Budapesten címmel.

MTI

A Fidesz átütő erejű sikere a helyhatósági választásokon történelmi választóvonal a második világháború utáni Magyarország történelmében - írta az ismert ausztriai publicista a liberális napilap hasábjain.
 
A választási rendszernek a kisebb pártok és független jelöltek hátrányára történt manipulálásáról szóló vádak helytállóak lehetnek - vélekedett - , és a nagyon alacsony választási részvétel a baloldali vagy liberális választók politikától való megcsömörlöttségét is tükrözi.
   
Orbán Viktor természetesen büszkén "konzervatív forradalmára" hivatkozott, de még egy lépéssel tovább ment, és azt mondta, "Budapest ismét a nemzet fővárosa lett". A médiában "néhány buzgó udvaronc" Horthy Miklós híres-hírhedt kijelenését is felidézte, amellyel a Tanácsköztársaság bukása után 1919. november 16-án a fővárosba bevonulva "bűnös városnak" nevezte Budapestet. "A +bűnös város+ akkor is és most is a +keresztény-nemzeti+ kurzus szállóigéjévé vált" - írta.
   
Az ellenzék gyengeségére utalva Paul Lendvai azt írta, hogy a "zseniális hatalmi politikus" Orbán Viktor legkevesebb 2014-ig az ellenzéktől teljesen zavartalanul törekedhet politikai céljai megvalósítására. Az országban és most a kozmopolita, világra nyitott fővárosban is minden bizonnyal azért tudott győzni a Fidesz, mert a szocialisták és liberális szövetségeseik "a korrupció és az intrikák mocsarában egyik botránytól a másikig botorkáltak". A népszerű Szili Katalin az újabb választási vereség után elhagyta az újabb frakcióharcokba bonyolódó MSZP süllyedő hajóját. Az összezsugorodott liberális tábor egyetlen reménysugara minden bizonnyal az lehet, hogy a Jobbik Budapesten rosszul szerepelt - írta Lendvai a Der Standardban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!