Hírek

2010.10.05. 14:33

Választás 2010: javított helyzetén a Fidesz és az MSZP (elemzések, sajtóvisszhang)

A Republikon Intézet gyorselemzése szerint a Fidesz minden korábbi választási eredményénél jobban szerepelt az idén ősszel: 2006-ban 49, az idei országgyűlési választásokon pedig 53 százaléknyi szavazatot kapott, a mostani eredménye viszont 56 százalék.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Az MSZP is javított tavaszi eredményéhez képest, a szavazatok 23 százalékát szerezte meg az önkormányzati választáson, ezzel stabilan a második párt.

Az MTI-hez kedden eljuttatott összegzésben az intézet rámutatott arra: 56 százalékos országos támogatottsággal egyetlen párt sem rendelkezett még Magyarországon, de a Fidesz támogatottsága továbbra sem kétharmados.

Hozzátették, hogy a Fidesz és az MSZP közötti különbség nem háromszoros-négyszeres, mint azt egyes közvélemény-kutatók jelezték, hanem kétszeres, két és félszeres. Az MSZP a megyei jogú városokban feleannyi, a kisebb településeken harmadannyi támogatóval bír, mint a Fidesz, és minden kategóriában határozottan tartja második helyét. 

A választás harmadik helyezettje 14 százalékkal a Jobbik, amely a parlamenti választási eredményéhez képest 3 százalékot veszített. Az MSZP és a Jobbik közötti különbség tavasszal 2 százalékpont volt, ami most ősszel 9-re nőtt.

Az elemzés szerint az ajánlószelvény-gyűjtés szabályainak megváltoztatása az LMP-t büntette. A párt láthatóan visszaesett tavaszhoz képest: 3,2 százalékos eredménye alig fele az országgyűlési választáson szerzett támogatottságának. Ez az eredmény elmarad az SZDSZ vagy az MDF négy évvel ezelőtti teljesítményétől (5,6, illetve 4,1 százalék). Az LMP szavazatainak 57 százaléka Budapestről érkezett, ez a szám magasabb az SZDSZ korábbi vonatkozó adatainál - írta az intézet.

Kiemelte: a kétharmados mítosz a javuló fideszes eredmények dacára sem vált valóra. Az alacsony részvétel mellett megjelent szavazók fele a Fideszre, szűk negyede a szocialistákra voksolt. A Jobbik minden hetedik, az LMP pedig minden harmincadik résztvevőt tudta maga mellé állítani.

 

OLDALTÖRÉS: Policy Agenda: tarolt a Fidesz, javított az MSZP, visszaesett a Jobbik és az LMP, eltűntek a civilek


Policy Agenda: tarolt a Fidesz, javított az MSZP, visszaesett a Jobbik és az LMP, eltűntek a civilek


Policy Agenda: tarolt a Fidesz, javított az MSZP, visszaesett a Jobbik és az LMP, eltűntek a civilek


Policy Agenda: tarolt a Fidesz, javított az MSZP, visszaesett a Jobbik és az LMP, eltűntek a civilek

Tarolt a Fidesz az önkormányzati választásokon, a tavaszi parlamenti választásokhoz képest javított az MSZP, és rontott a Jobbik, illetve az LMP a megyei közgyűlésekben, a civilek pedig szinte teljesen eltűntek - olvasható a Policy Agenda elemzésében.

"Tarolt a Fidesz, csak az MSZP-nek maradt esélye a váltópárti szerepre. A Jobbik visszaesett, az LMP társadalmi bázisa megingott" - olvasható a cég honlapján közzétett összefoglalóban.

Az elemzők az október 3-ai közgyűlési választások eredményeit hasonlították össze a tavaszi voksolással azért, mert a választók ebben az esetben közvetlenül a listát állító pártokra szavaznak.

A Policy Agenda szerint a tavaszi számok azt mutatták, hogy ha nem történik változás a választói preferenciákban, a Fidesz 255 közgyűlési mandátumot, az MSZP 77-et, a Jobbik 75-öt, az LMP 17-et szerezhet. A vasárnapi eredmények a győztes tekintetében igazolták a várakozásokat, mivel a Fidesz-KDNP 261 képviselői helyhez jutott, amely 2,3 százalékkal jobb, mint a tavaszi eredmények alapján számolt adat. Ez tehát azt igazolja, hogy a Fidesz-KDNP pártszövetség valóban története legnagyobb választási sikerét érte el.

Tavaszi eredményeihez viszonyítva az MSZP 15,6 százalékkal több, azaz 89 képviselői helyet tudott megszerezni, a parlamenti választások alapján remélt helyeknél 19 százalékkal kevesebbet gyűjtő Jobbik támogatottsága jócskán távolodott a szocialistáktól, a Jobbik a vártnál kevesebb, 61 jelöltet küldhetett a közgyűlésekbe.

Október 3-a legnagyobb vesztese az LMP, amely alig tudott megyei közgyűlési listákat állítani, és mindössze öt mandátumot nyertek, ebből hármat Budapesten.

A választási törvény módosítása miatt várható volt - áll az elemzésben -, hogy a civil szervezetek nehezen tudnak majd listát állítani a megyei közgyűlésekben. Míg 2006-ban a civilek listán 37 mandátumot szereztek, most mindössze nyolcat.

"A kormánypártok képesek voltak megtartani - sőt még kicsit növelni is - tavaszi támogatottságukat, így tehát elmondhatjuk, hogy eredményes volt a kormány által folytatott +hideg kampány+, vagyis, hogy komoly hibák nélkül átvészelték a nyarat és a szeptembert, miközben keveset tudtunk meg hosszú távú terveikről" - véli az elemző cég, amely szerint október 3-án az is kiderült, hogy az MSZP társadalmi beágyazottsága jelentős, így ha az LMP gyengülése tartósnak bizonyul, akkor a szocialistáknak középtávon lehet esélyük arra, hogy váltópártként lehessen velük számolni.

A Jobbik támogatottsága jelentősen csökkent a tavaszi parlamenti választásokhoz képest. A párt a Fidesz kormányra kerülése óta "keresi a hangját", a jelenlegi bizakodóbb közhangulat miatt negatív üzenetei ősszel kevésbé találkoztak a választók érzelmeivel, mint tavasszal.

Az LMP mostani kudarca azt mutatja, hogy egy új pártnak kizárólag akkor van esélye, ha képes önálló gazdasági és szervezeti hátteret felépíteni.

 "A Policy Agenda olyan fiatal szakemberek vezetésével működik, akik felsővezetőként gyakorlati tapasztalatot szereztek a kormányzati kommunikáció és az államigazgatás területén" - olvasható az elemző cég honlapján, amely tartalmazza azt is, hogy két vezetője, Krausz Péter és Kiss Ambrus 2002-től 2010-ig az államigazgatásban dolgozott.

OLDALTÖRÉS: Sme: Reményt árusítók


Sme: Reményt árusítók


Sme: Reményt árusítók


Sme: Reményt árusítók

 "Reményt árusítók" címmel közöl kommentárt a magyarországi önkormányzati választásokról a Sme című liberális szlovák napilap kedden.

Az újság rámutat: Magyarországon a tavaszi parlamenti választás győztese ősszel általában elveszítette az önkormányzati választásokat, mert az emberek csalódtak a választási ígéretek teljesítésében. 1990 óta két kivétel történt: az egyik a Fidesz mostani kettős győzelme, míg a második eset a 2002-es választások, amikor a szocialisták nyertek kétszer. A szocialisták győzelmének oka, akárcsak most a Fideszének, az volt, hogy teljesítették választási ígéreteiket. "Akkor az katasztrófával végződött, most szintén így végződhet a dolog" - jegyzi meg Peter Morvay, a Sme írásának szerzője.

Úgy véli: a probléma nem az ígéretek teljesítésében van, hanem abban, hogy "populista és buta" ígéretekről volt szó. A bérek és a társadalmi juttatások jelentős emelése 2002-ben azt eredményezte, hogy 2008-ban Magyarország az államcsőd szélére került. Erre az útra az előző, Orbán Viktor vezette kormány tért rá a választások előtti osztogatásokkal. 
 
Most ugyanazok, tehát Orbán és a Fidesz, azzal teljesítették választási ígéreteik többségét, hogy egyszerűen semmi lényegeset nem csináltak. Ez összekötve a népszerű, de felületes vagy csak ideiglenesen ható lépésekkel - a gyűlölt bankok megadóztatásától kezdve a hazai pálinkafőzés engedélyezéséig, a nacionalista populista kettős állampolgárságig - lehetővé tette számukra, hogy kialakítsák önmagukról a nemzetért és az egyszerű népért harcolók képét, s megtartsák az "esővel kereskedő", illetve "reményt árusító" pozícióját, amellyel a Fidesz a parlamenti választást is megnyerte - fejti ki a lap. 

A szlovák lap kommentárjának szerzője azt állítja: a vasárnapi eredményt az is befolyásolta, hogy a Fidesz a saját érdekei szerint előre átalakította a választási rendszert, és maga alá gyűrte a közszolgálati médiát.

"Példa értékű volt a Magyar Televízió legfőbb híradója egy-két nappal a választás előtt: hosszú riport a Fidesz választási kampányáról, valamivel rövidebb a Jobbik kampányáról, széles teret adva a két párt jelöltjeinek, majd két rövid felvétel a másik két ellenzéki párt kampányáról. Ugyanakkor vitathatatlan, hogy a Fidesz népszerűsége valóban nagy" - írja a lap.

"A probléma az, hogy ez a nagy népszerűség közvetlen összefüggésben van azzal, hogy néhány hónap elteltével sem tudjuk, mit tesz a Fidesz Magyarország legnagyobb problémájával - a közkiadások tarthatatlan +szocialista+ rendszerével" - húzza alá a szerző,  Peter Morvay. Megjegyzi: Orbán most is, akárcsak a parlamenti választások után, ugyanazokat a frázisokat mondta el a nem konkretizált ígéretekről, az új társadalmi rendszerről és a nemzeti egységről.

"Az elemzők lassan lemondanak arról a reményről, hogy a kormány csak az újabb választási győzelemre várt, s utána beindítja a reformokat és a megszorításokat. Minden inkább arra vall, hogy Orbán és a Fidesz valóban úgy gondolják, hogy ki lehet cselezni a reformokat, s a költségvetésben meglévő lyukakat be lehet tömni a nagy cégek egyszeri megadóztatásával, pénztári trükkökkel, a deficit kiszámítás szabályainak megfelelő módosításaival és a Brüsszeltől kikényszerített kivételekkel. És ugyanakkor lassan leépíteni a demokratikus kormányzás szabályait" - záródik a Sme című szlovák napilap kommentárja.

 

OLDALTÖRÉS: Orbán Viktor megüzente

Orbán Viktor megüzente

Orbán Viktor megüzente

Orbán Viktor megüzente

Ezzel a címmel közöl kommentárt a magyarországi önkormányzati választásokról az Új Szó című szlovákiai magyar napilap kedden.

"Magyarországot vasárnap végleg magáévá tette a Fidesz. Tavasszal, a parlamenti választások után még lehetett fanyalogni, hogy a kétharmados parlamenti többséget valójában ötvenegynéhány százalékos támogatottsággal érték el, így nem teljesen jogos nemzeti egységről és összefogásról beszélni. Mától már ez sem igaz" - írja a lapban Nagy András publicista.

Az újság szerint az önkormányzati választáson olyan elsöprő győzelmet aratott a Fidesz, amilyenre a nyugati demokráciákban hasonló, nem többségi választási rendszerben nincs is nagyon példa. Ilyen eredményeket vagy a magukat valamilyen demokráciának beállító diktatúrákban (például Kína), vagy irányított demokráciákban (például Oroszország) látunk. De ezekben az országokban a demokratikus jogállam vagy a szavazati jog sérül valamelyest, illetve a média függetlensége és a polgárok információhoz jutásának joga sérül.

"Magyarországon a Fidesz a hétvégén úgy söpörte el ellenfeleit, hogy közben a fentebb említett jogok még nem sérültek. Azért még, mert Magyarországon is már vannak jelzései annak, hogyan akarja a jelenlegi hatalom – legális módon – saját uralkodását az időben kiterjeszteni" - jegyzi meg a lap.

Az Új Szó úgy látja, a hétvégi választásokat talán nem is a Fidesz nyerte meg, hanem a többiek veszítették el. A jelenlegi ellenzék nagyon gyenge, "így ezek ellen a pártok ellen nem volt túlságosan nehéz önkormányzati választást nyerni".

"Magyarországon már nincs kit megverni, Orbán Viktornak és pártjának gyakorlatilag minden sikerült. Őszintén gratulálunk! A hatalom minden ága már az övék, amely pedig még nem, az is az övék lesz, megvan rá az erejük és felhatalmazásuk. Akkor talán komolyan neki kellene látni, és rendbe tenni az országot. Anyagilag, erkölcsileg, szellemileg. Betemetni az árkokat, és valódi várat építeni helyettük, de olyat, amelybe mindenki befér, nem csak azok, akik eddig velük voltak" - áll a kommentárban.

"Vannak olyan ismerőseim, akik nem érzik jól magukat Magyarországon. Őket nem elüldözni és megfélemlíteni kellene, hanem éppen ellenkezőleg, megtartani, megnyugtatni. Most már nem kell senkit kizárni" - szögezi le a szerző.

"Orbán Viktor vasárnap azt mondta, Magyarország tegnap visszaszerezte fővárosát. Bár a magyar miniszterelnök akkor is – mint oly gyakran – szimbólumokban beszélt, talán mégsem kellett volna újra azt üzenni ezzel, hogy az, aki nem a Fideszre szavazott, az nem Magyarországgal van. Egy igazán bölcs vezető kezében egy ekkora hatalom mellé már megértés is járul. Legalábbis a demokráciában" - záródik az Új Szó kommentárja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!