Hírek

2010.11.24. 11:51

Információk a Tudásdepó-Expressz útjáról

A NymE SEK Könyvtára folyamatosan dolgozik a Tudásdepó-Expressz pályázat keretében vállalt programjainak megvalósításán. Az első félév eredményei között említhetjük a pályázat arculati elemeinek kialakítását, a tagkönyvtárak számára elkészített egységes arculatú könyvtár- és szolgáltatásismertető szóróanyagait valamint a pályázat nyilvánosságát biztosító weblapot.

UNIVerZOOM

E weboldal hordozza a pályázat rövid leírását, az eseményeket, a letölthető anyagokat és az archivált dokumentumokat illetve a nyilvánosságot. Kettős funkcióval készült el a SEK könyvtárának weboldalán elérhető Virtuális séta. (http://www.bdtf.hu/konyvtar/virtualseta/virtualis-seta.html" target="_blank"). Részben a könyvtárhasználók képzését, részben a könyvtár távoli bemutatását szolgálja. Az alaprajzok mentén körpanoráma és fotók mutatják be a könyvtár színtereit és az ott megtalálható szolgáltatásokat.

Ugyancsak a pályázat keretében új, egyedi célbútorok, vitrinek és paravánok készültek. A kiállítások hasznosan támogatják az intézményi, a könyvtári eseményeket, az évfordulókat.  A kiállítások kapcsán megélénkült az Aula forgalma. A biztonságosan zárható vitrinekben a Konferencia terem mellett látható a Devecseri Gábor könyvtári hagyaték néhány figyelemfelkeltő példánya.

Fontos célja a pályázatnak, hogy a könyvtárak minél teljesebb dokumentumállománya elérhető legyen távolról az online katalógusokban. Ez valamennyi tagkönyvtár feladata és közös munkája. Az adatbázis-építés célja az is, hogy könyvtáraink állományukkal megjelenjenek a MOKKA (Magyar Országos Közös Katalógusban), ezáltal a könyvtáraink dokumentumállománya beépüljön a könyvtárközi kölcsönzés rendszerébe is, amely szolgáltatásnak a népszerűsége folyamatos emelkedést mutat.

A pályázat során vállaltuk, hogy több mint 80 könyvtáros tudását bővítjük, újítjuk meg. Folyamatban van két 30 órás képzés akkreditálása.  Az Open Public Library c. tanfolyam akkreditációja sikeresen befejeződött. A könyvtárpedagógia módszertana című, akkreditált képzésen 20 fő kapott már tanúsítványt. Előkészületben van két további tanfolyam az iskolai könyvtárosok számára. Két munkatársunk az Irodalmi adatbázisok című képzésben vett részt.

„Az élet dolgai” szabadegyetemi előadássorozatot főként egyetemistáink számára hirdettük meg, melynek keretében első meghívott vendégünk Vissy Károly volt, aki a Kutatók éjszakáján mintegy 150 érdeklődőnek tartott előadást. Jó ötlet volt  - talán hagyományt is teremtettünk -, hogy ő lett a Kutatók éjszakájának díszvendége. Jól sikerült a nyitókonferencián prof. dr. Faragó Sándor legújabb könyvének bemutatója. Könyves környezetben ismerhettük meg intézményünk első számú vezetőjét és tudományos munkásságát, elkötelezettségét és a vadak, madarak iránti szeretetét.

A használóképzést, a már említett virtuális séta mellett számos rendezvénnyel támogattuk.
Nyáron két sikeres tábort tudhattunk magunk mögött. A Vakációzzunk együtt táborban az Aranyhíd hátrányos helyzetű tanulóit hoztuk be egy nagy könyvtárba és biztosítottunk számukra sokféle kompetencia fejlesztését szolgáló programokat. Az együttműködő iskolák 7-8. osztályosait szólítottuk meg olyan egyhetes programokkal, amely a középiskolás létre készítettek fel pl. önismereti, konfliktuskezelési, digitális ismeretek témában.

Nem maradhatott el természetesen a Digitális Erőd játék sem, csakúgy, mint a Lasertag játék, amely a tábor utolsó napjának jutalomjátéka volt. Az őszi Országos Könyvtári Napok idején hirdettük meg a Tini galopp egész napos könyvtári vetélkedőt, amely nagyon összetett program volt 7-8. osztályos illetve középiskolás diákok számára. A szombathelyi helyismereti tudnivalókat, az értő szövegolvasást és kreatív információszerzést igénylő játékok mellett irodalmi TOTÓ és Puzzle biztosította a szabadidő hasznos eltöltését.
Megkezdtük a rendhagyó órák tartását középiskolások számára, ahol elsőként dr. Fűzfa Balázs egyetemi docens mutatta meg az irodalom rejtelmeit különböző témákban, építve a diákok számára vonzó digitális világra, sajátos környezetbe helyezve az irodalmi ismereteket.

Összességében a projektről elmondhatjuk, hogy dinamikusan haladunk a tervezett programoknak megfelelően, sok munkatársat, diákot sikerült megmozgatni, s reméljük, hogy egyetemistáink is mindjobban érdeklődnek a könyvtár helyi és távoli szolgáltatásai, rendezvényei és kiállításai iránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!