Hírek

2010.12.13. 20:28

Árvíz-belvíz: nem javul a helyzet az Alsó-Tiszán, elöntötte a rakpartot Szegeden.

Annak ellenére, hogy naponta 4,5 millió köbméter belvizet emelnek át a levezető csatornákba, nem csökken jelentősen a belvízzel elöntött területek nagysága az Alsó-Tisza vidéken; öt napja harmadfokú készültség mellett védekeznek. Közben elöntötte a Tisza a rakpartot Szegeden, növelték a készültséget a Tiszántúlon.

MTI

Az Alsó-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság közleménye szerint jelenleg 718 négyzetkilométert borít belvíz, amelyből a vetésterület nagysága 237 négyzetkilométer, a szántóterületé 211,5 négyzetkilométer.

Az igazgatóság működési területén a belvízmentesítésben jelenleg 30 szivattyútelep harmadfokú belvízvédelmi készültség mellett, mintegy 4,5 millió köbméter belvizet emel át. A védekezésben mintegy 210-en vesznek részt.

Legutóbb 1999-ben töltötték a karácsonyt a szakemberek az ügyeleti szobákban és a szivattyúk mellett. Akkor repülőről mérve 1080 négyzetkilométert borított belvíz az igazgatósághoz tartózó területeken: Csongrád, Békés, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megye egyes részein.

A mostani mérések egyelőre a földről készültek. A belvízi helyzet az önkormányzatok belterületi védekezését is jelentősen megnehezíti. Elsőfokú helyi vízkárelhárítási fokozat van érvényben 24 településen, másodfok mellett védekeznek 21 helyen. Harmadfokú  készültség Csanádpalotán és Csanyteleken van.

Több településen az igazgatóság szakemberei nyújtanak segítséget az önkormányzatok által végzett munkálatokhoz.

OLDALTÖRÉS: Elöntötte a Tisza a rakpartot Szegeden, növelték a készültséget a Tiszántúlon

 

 

 

Elöntötte a Tisza a rakpartot Szegeden

Kilépett a szegedi Huszár Mátyás rakpartra a Tisza. A folyón elsőfokú készültségi szintet rendelt el hétfőn az Alsó Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság.

Az igazgatóság területén az Alsó-Tisza áradása Szegednél mérsékelten tovább erősödött, a folyó hétfőn 582 centiméteren állt. A továbbiakban a folyó vízszintje, a felső-tiszai árhullám leérkezéséig lassan emelkedik - tájékoztatta a szervezet központi védelemvezetője, Kozák Péter az MTI-t.

Idén már harmadik alkalommal zárták le a szegedi rakpartot. Először januárban, akkor több mint egy hónapig nem tudták használni az autósok azt az útvonalat, amely azt követően május végétől július közepéig újra használhatatlan volt.

Az Alsó-Tiszán az eddigi legmagasabb vízállást 2006 áprilisában mérték: Mindszentnél 1062, Szegednél 1009 centimétert.

 

Növelték a készültséget a Tiszántúlon

A Tisza áradása miatt másodfokúra növelte az árvízvédelmi készültséget Rakamaz és Tiszafüred között a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság - közölte Bara Sándor védelemvezető hétfőn az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint a folyó Tokajnál mért 765 centiméteres hétfő reggeli vízállás indokolta a készültség növelését az érintett két védelmi szakaszon. A Tisza vízszintje egy nap alatt több mint 30 centiméterrel emelkedett az adott szakaszon.

Tovább árad a Hortobágy-Berettyó is, ám az áradás lassulása miatt továbbra sem rendelik el a harmadfokú készültséget, holott a legmagasabb védelmi szint határértékét már 15 centiméterrel meghaladja a folyó 365 centiméteres hétfői vízállása - monda Bara Sándor.

OLDALTÖRÉS: Árvíz-belvíz: egyre nagyobb a belvíz Észak-Magyarországon, árad a Tisza is

 

 

 

Árvíz-belvíz: egyre nagyobb a belvíz Észak-Magyarországon, árad a Tisza is

Tovább nő a belvizes terület nagysága Észak-Magyarországon, ahol immár 160 négyzetkilométernyi terület áll víz alatt. A Tisza lassan árad Szolnoknál, az Észak-Duna-völgyi belvízvédelmi szakaszon másodfokú készültség van érvényben. Újfehértón 150 ház van veszélyben, Szabolcsban pedig a vésztározókba vezetik a belvizet.

Öt nappal ezelőtt 150 négyzetkilométernyi területet borított belvíz Észak-Magyarországon, most már tíz négyzetkilométerrel többet - közölte Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság osztályvezetője.

Tájékoztatása szerint az igazgatóság mind a hét belvízvédelmi szakaszán érvényben van a belvízvédelmi készültség, a Laskó-csincsei belvízvédelmi szakaszon elsőfokú, míg a többi területen másodfokú.

Elmondta: az elmúlt huszonnégy órában a 19 szivattyútelep 2,5 millió köbméter vizet emelt át a befogadó folyókba, a Tiszába, a Bodrogba és a Taktába.

 

Nyolc métert meghaladó vízszinttel tetőzik majd a Tisza Szolnoknál

A folyó jelenleg lassan árad.

A Közép-Tisza Vidéki Területi Vízügyi Igazgatóság hétfői tájékoztatása szerint a Tisza egyelőre lassan árad középső szakaszán. Hétfő reggel Kisköre-Alsónál 691, Szolnoknál 680 centimétert mutatott a vízmérce, ezek az értékek mindkét helyen már jóval meghaladják az elsőfokú árvízvédelmi készültséghez rendelt szintet. Az elkövetkező napokban az áradás intenzitása várható a folyón, a tetőzés Szolnoknál 800 centiméter felett lesz.

Lovas Attila igazgató az MTI-nek elmondta: a Tisza mellékfolyói közül a Zagyva Apc és Szentlőrinckáta között kismértékben árad, alatta apad. A Tarnán végig csökken a vízszint, a Hármas-Körös és a Hortobágy-Berettyó árad.

Az igazgatóság másodfokúra emelte a árvízvédelmi készültséget a Hortobágy-Berettyón Mezőtúr és Túrkeve között, valamint a Hármas-Körösön a mezőtúri árvízkaputól Kunszentmártonig. Ezzel együtt elsőfokú készültséget 461, másodfokút 115 kilométer töltésszakasz mentén tartanak fenn. 

A Tiszán levonuló árhullám miatt a következő hetekben a Tisza-tó vízszintje várhatóan 100-130 centiméterrel meghaladja a nyári értéket, ezért felhívják a kikötők, strandok üzemeltetőinek figyelmét, hogy készüljenek fel az elöntésre.

A Tisza szolnoki belterületi szakaszán, a Csáklya utcánál a partcsúszás helyreállításánál hullámverés elleni védelmet építettek ki, míg a Zagyva mentén a Sebestyén körúti hídnál a megépült új támfal védelme érdekében a mentett oldalon ömlesztett anyagból leterhelést, megtámasztást készítettek.

Az igazgatóság valamennyi belvízvédelmi szakaszán védelmi készültséget tartanak fenn. A víz által veszélyeztetett lakott területeknél, tanyáknál soron kívül kotorják a befogadó csatornák medrét, távolítják el a növényzet és az uszadékot a vízelvezetés megkönnyítéséért.   

Az elöntött területek nagysága az elmúlt napokban tovább nőtt, jelenleg 461 négyzetkilométer, ami kissé már meghaladja a 2010 tavaszán mért csúcsértéket.

 

Másodfokú készültség az Észak-Duna-völgyi szakaszon

Másodfokú belvízvédelmi készültség van a Ráckevei- (Soroksári-) Duna menti, valamint az Észak-Duna-völgyi belvízvédelmi szakaszokon; apad az Ipoly és a Zagyva, már csak a 11 kilométeres szentlőrinckátai gátőrjáráson van elsőfokú árvízvédelmi készültség - közölte Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság védelemvezetője.

Az Észak-Duna völgyi belvízrendszer területére az elmúlt 24 órában 1-2 milliméter csapadék esett. Ez lényegesen nem módosította a belvízzel elöntött területek nagyságát. Több mint 60 négyzetkilométeren van belvíz - tudatta Baross Károly igazgató.

Az elöntések nagy része a mélyen fekvő területeket - Ráckeve-Dömsöd-Apaj-Kiskunlacháza-Makád - érinti, de van belvíz a magasabban fekvő Dabas-Ócsa térségében.

A Ráckevei- (Soroksári-) Duna vízszintjét alacsonyan, 640 centiméteren tartják a szakemberek, ami elősegíti a belvizek kivezetését, a térség talajvízszintjének csökkentését - olvasható a közleményben.

A lakott területek védelme érdekében a belvíz átemelését a ráckevei rendszerben fokozott mértékű üzemeléssel biztosítják, és folytatják a szivattyúzást a ráckevei, a szigetbecsei és a dömsödi szivattyútelepeken. A csatornák vízszintje a veszélyeztetett területen átlagosan 10-20 centimétert csökkent.

Az árvízvédelmi tevékenységgel kapcsolatban az igazgató azt közölte: hétfőn az Ipoly valamennyi vízmércéjén egyenletes apadás mérhető, árvízvédelmi fokozatot elérő vízállás nem várható. Az utóbbi 24 órában az Ipoly és Zagyva vízgyűjtőterületére kis mennyiségű csapadék hullott.

A Zagyván is folyamatos az apadás. Az elsőfokú árvízkészültséget megszüntették a 11 km-es szentlőrinckátai gátőrjárás kivételével.

Az előrejelzések szerint hidrológiailag kedvezően alakul az időjárás. A jövő hét végéig száraz, hideg időre számítanak a szakemberek.

 

OLDALTÖRÉS: Mintegy százötven lakóház van veszélyben Újfehértón

 

 

 

 

Mintegy százötven lakóház van veszélyben Újfehértón

Mintegy százötven lakóházat veszélyeztet a belvíz a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újfehértón. A városban elhúzódó védekezésre készülnek.

A 14 ezres kisvárosban a múlt hét óta harmadfokú készültségben védekeznek a belvíz ellen, a helyzet azóta a település egyik részén látványosan romlott. A Kisrétkörnél lévő csatorna fala beszakadt, az egyik áteresz pedig annyira visszaduzzaszt, hogy a víz már közvetlenül a lakások előtt van - mondta el az MTI-nek Nagy Sándor, a település független polgármestere hétfőn.

A település mélyebben fekvő részén négy utcában állt meg a belvíz, ezért az utak érintett szakaszait lezárták, hogy a járművek ne akadályozzák a védekezést és a szivattyúzást. Itt több házat veszélyeztet a víz, a lakók - a tűzoltóság segítségével - már napok óta szivattyúznak és homokzsákokkal védik házaikat.

A helyzet talán a Görgey utcában a legrosszabb: az itt élők már évek óta küzdenek a belvíz mellett a magas talajvízzel - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. Egy kiadósabb eső után sok víz marad az úton és a házak kertjeiben, ami a rendszeres szivattyúzás ellenére is beszivárog a lakásokba.

Újfehértón nagyjából 150 lakóházat veszélyeztet a belvíz, a pincékben és a szuterénekben lévő víz pedig további több száz ingatlannál jelent gondot - tette hozzá Nagy Sándor. Tájékoztatása szerint eddig egy embert kellett kiköltöztetni, több gazda pedig máshol kényszerült elhelyezni az állatait. A polgármester szerint a várható erőteljes felmelegedés miatt Újfehértón elhúzódó belvízi védekezésre kell felkészülni.

 

OLDALTÖRÉS: Vésztározókba vezetik a belvizet Szabolcsban

 

 

 

Vésztározókba vezetik a belvizet Szabolcsban

Vésztározókba vezetik a belvizet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol mind a 12 belvízvédelmi szakaszon készültség van, s változatlanul 290 négyzetkilométernyi az elöntött határrész - tudta meg az MTI munkatársa a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság nyíregyházi központjában.

Bodnár Gáspár igazgató elmondta: az Öreg-Túr folyó mentén a kisari legelőn és a bákaszegi holtágon nyitottak meg vésztározót, valamint feltöltik belvízzel a szamosszegi, a Szamos-menti, illetve a nyírségi tározókat is.

A nyírségi tározók - az oláhréti kivételével - emellett a Lónyay-főcsatorna tehermentesítését is szolgálják, hogy a vízfolyás minél kevesebb vízterhelést kapjon, tekintettel a Tiszán vonuló harmadfokú szintű árhullámra. A belvíz gyorsabb levezetéséhez kotorják a Vajai-főfolyás medrét Kántorjánosi térségében.

A vízügyi szervezet vezetője arról is tájékoztatott, hogy a Palád-Csécsei-csatorna tiszai zsilipét újra megnyithatták, így a Tisza-Túr-közi védelmi szakaszon ismét megindulhatott a gravitációs vízkivezetés. Az Északi-főcsatorna öblözetéből érkező belvizek átemelésére pedig az olcsvai szivattyútelepnél egy nagyteljesítményű mobilszivattyút is üzembe helyezettek.

A 12 szabolcsi belvízvédelmi szakasz közül változatlanul harmadfokú a készültség Felső-Szabolcs tiszaberceli és besztereci körzetében, illetve a Tisza-Túr és a Túr-Szamos-közben, míg a többi helyen másodfokú.

A működő 14 szivattyútelep a legutóbbi 24 órában 3,2 millió köbméter belvizet emelt át az elöntött területekről.

A vízügyi igazgatóság mellett a felső-szabolcsi, a nyírségi és az Ecsedi-láp-Kraszna-balparti vízgazdálkodási társulat is készültség keretében védekezik területén. Iszaptalanítják a csatornákat, szivattyúznak, árkok ásásával vezetik le a vizet a határrészekről.

Készenlét keretében védekezik továbbá 41 szabolcsi önkormányzat a települések belterületén, s munkájukhoz segítséget kapnak a vízügyi igazgatóságtól és a megyei katasztrófavédelmi szervezettől is.

Összesen a szabolcsi ár- és belvízvédekezésben naponta közel hétszázan vesznek részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!