Hírek

2010.12.17. 12:42

Beiktatták Polt Péter legfőbb ügyészt hivatalába

Kövér László, az Országgyűlés elnöke iktatta be hivatalába Polt Pétert, a napokban megválasztott új legfőbb ügyészt ünnepélyes országos vezetői értekezleten Budapesten pénteken.

MTI

Polt Péter székfoglaló beszédében azt mondta: az ügyészség feladata a törvények tisztelete, az alkotmányosság védelme, a jogállam további felépítése és megtartása.

Szavai szerint a feladat nem könnyű, ráadásul a jövő év elejétől kezdődő uniós elnökség, amelyet Magyarország tölt be, további felelősséget ró az ügyészségre is.

"Mi leszünk a motorja annak az ügyészi integrációnak, koordinációnak, amely az Európai Unió összérdekeit hivatott szolgálni, nem feledve azt, hogy a nemzeti érdekek is részei ennek az összérdeknek" - mondta. Mint hozzátette: a magyar ügyészség múltja és jelene a feltétele annak, hogy ezt a munkát sikerrel végezhessék el. 

Polt Péter hangsúlyozta, hogy bár fontos az uniós elnökség, de az ügyészség nem hat hónapra, de nem is kilenc évre tervez; a hivatalt tudatosan építik.     

Kövér László házelnök ünnepi beszédében elmondta: az előző politikai vezetés miatt ma a közjog egyetlen ága sem érintetlen, s néhány ága romokban hever.

A nemzetnek elege lett mindebből, "elege lett abból, hogy Magyarországon a szabadság, amely a rendszerváltással megérkezett, nem szült rendet; elege lett abból, hogy hazánkat egy következmények nélküli országgá tették" - mondta.

A kormány megkezdte ezen állapotok felszámolását, de az nem kétséges, hogy a jogállamiság helyreállításához mindenkinek a támogatására szükség van. Ebben az ügyészi hivatalnak is megvan a maga szerepe - fűzte hozzá.

Kövér László elmondta: az elmúlt hónapokban számtalan riogatást lehetett olvasni az ügyészég politikai irányítás alá vonásáról, függetlenségének csorbításáról. Ehhez képest a törvénymódosítások nyomán, az ügyészség függetlensége nem csorbult, hanem erősödött. 
 
Az Országgyűlés lemondott a legfőbb ügyész interpellálásának jogáról, megerősített megbízatásának legitimitását és meghosszabbította tartamát kilenc évre, végül pedig korlátozta az ügyészség tevékenységét szabályozó szolgálati törvény módosításának lehetőségét - részletezte a házelnök.

Az Országgyűlés biztosítani fogja az ügyészség számára a szükséges létszámemelést és a pénzügyi lehetőségek bővülését is - tette hozzá.

Polt Péterhez intézve szavait azt mondta: "ön már küzdött a bűn ellen és helytállt, azt kérem, tegye meg ezt újra". Az ünnepélyes beiktatáson többek között jelen volt Pintér Sándor belügyminiszter, Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke és Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium igazságügyi államtitkára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!