Hírek

2010.12.27. 10:17

Civilek kezében a közösségi élet

A Nemzeti Civil Alapprogram 2004. óta szolgálja a nonprofit szektor fejlődését. Az eredményeket Nagy Sándor, a Nyugat-dunántúli Regionális Kollégium elnöke összegzi.

Tersztyánszky Krisztina

Az NCA Nyugat-dunántúli Kollégiuma évzáró értékelésén megállapította, hogy néhány elmarasztaló, általánosító hírrel ellentétben a program igenis eredményesen, és ma már nélkülözhetetlen módon szolgálja a régiós civil társadalom működését.

- A Nemzeti Civil Alapprogram pályáztatási rendszerének a támogatási összegeken felül is több hasznos hozadéka van  - összegezte a tapasztalatokat a kollégiumi elnök.  Az érintett civil szervezetek megtanultak pályázni, és ebbéli tudásukat jól tudják hasznosítani más hazai és európai uniós pályázatoknál is. Eredményként értékelhető az is, hogy a pályáztatás kikényszerítette a szervezetek jogi dokumentációjának naprakészségét, törvényes működését, a költségvetés felelősségteljes tervezését és a beosztó gazdálkodást a rendelkezésre álló erőforrásokkal.

Az elnök azt is elmondta, hogy a kollégium hat éves működése alatt nagy gondot fordított az esélyegyenlőségre. Ez azt eredményezte, hogy nagyon sok alacsony költségvetéssel működő, hiánypótló szervezet jutott hozzá működési támogatáshoz.

Ezek a támogatások hatékonyan segítették a kis szervezeteket a fennmaradásban, a helyi közösséget szolgáló társadalmi céljaik elérésében. Ma már szinte minden kisebb községben van legalább egy olyan egyesület vagy alapítvány, amely NCA támogatással működve meghatározó szerepet tölt be a helyi közösségi élet költséghatékony szervezésében. Kirívóan magas összegű támogatást a pályáztatás évei alatt egyetlen szervezet sem kapott.

Az elnök arról is tájékoztatta az érintetteket, hogy a 2011. évi pályázati felhívás várhatóan január harmadikán jelenik meg. Érdemes lesz alaposan áttanulmányozni a kiírást és a pályázati útmutatót, mert az elmúlt évekhez viszonyítva sok a változás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!