Hírek

2010.12.01. 19:17

Martonyi János: a zsidóságnak teljes biztonságban kell élnie

A zsidóság félelem nélkül, teljes biztonságban, szabadságban, igazságban kell, hogy éljen - mondta Martonyi János külügyminiszter szerdán, hanuka első napján, a budapesti Nyugati téren felállított nyolcágú gyertyatartó első lángjának ünnepélyes meggyújtásakor.

MTI

A külügyminiszter úgy fogalmazott: a hanuka a zsidó közösség ünnepe, azé a közösségé, "amely nagyon fontos nekünk". Hozzátette: "mindannyiunk számára nagyon fontos, hogy a zsidóság megőrizze hagyományait, identitását, vallását, értékeit".

A hanuka, a fény ünnepe mindannyiunk értékeit képviseli: a hitet, az igazságot, a szeretetet, a megértést, az együvé tartozást - mutatott rá Martonyi János az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) és a Chábád Lubavics Zsidó Nevelési és Oktatási Egyesület rendezvényén, amelyet idén már tizenharmadszor tartottak a Nyugati téren, több száz résztvevővel.

Ünnepeljünk együtt, tiszteljük és szeressük egymást, ne féljünk egymástól, bízzunk egymásban - hívta fel a figyelmet az ünnep alkalmából a külügyi tárca vezetője.
Hende Csaba honvédelmi miniszter az ünnepségen kiemelte: a fény melegénél emlékezni kell arra, hogy korábban évtizedeken, évszázadokon keresztül milyen nehéz volt gyakorolni a vallást Magyarországon.

Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija köszöntőjében elmondta: először az embereknek kell tenni a csodáért, ha ez megtörtént, akkor mindenkinek a személyes életében és a közösségben is bekövetkezhet a csoda. A nyolcnapos hanuka ünnepén a hívők első nap a zsidóságot elnyomó hatalom elleni győzelemre, a második naptól pedig az olaj és a lángok csodájára emlékeznek - hangsúlyozta.

Amikor a zsidó nép visszafoglalta a jeruzsálemi templomot, az itt álló szentélyben felállították és meggyújtották az olajat a menórában. A csoda akkor következett be, amikor egy nap elteltével nem aludtak ki a lángok, hanem még további hét napig égtek - emlékeztetett.

Az ünnepség keretében Hende Csaba és Martonyi János meggyújtotta a gyertyatartó első lángját és az úgynevezett szolgalángot (sameszt) Oberlander Báruch, a Chábád Lubavics mozgalom vezetőjének segítségével. Karádi Gábor, a Vasvári Pál utcai hitközség elnöke pedig áldást mondott.

A nyolcnapos hanuka az egyik legnagyobb zsidó ünnep, amelyen a hívők a jeruzsálemi templomnak a szír-görög dúlás utáni, az időszámítás előtti 165. évben történt újbóli felszentelésére emlékeznek. A hanuka örömünnep, a szabadság - a vallási és a fizikai szabadság -, valamint a fény ünnepe. Az ünnep a zsidó naptár szerint kiszlév hó 25-től tévét hó 2-ig tart.

A 2004-ben alakult EMIH MTI-hez korábban eljuttatott közleménye szerint szervezetük egy "új, konzervatív értékek és ősi gyökerek után kutató fiatal nemzedék képviselője, amely a status quo irányzat megújításával, egyesíti az autentikus értékrendet és ortodox hagyományokat a nyitottsággal és dinamikus gondolkodással".

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!