Hírek

2011.01.07. 13:30

A Tisza apad, a belvizes terület nem csökken az Alföld közepén

Az újabb csapadékmentes nap után Tisza és a mellékfolyói végig apadnak, a belvízzel elöntött terület nagysága a folyamatos szivattyúzás ellenére nem változott a Közép-Tisza vidékén - közölte a területi vízügyi igazgatóság védelemvezetője.

MTI

Lovas Attila igazgató tájékoztatása szerint az apadó Tisza vízállása péntek reggel Szolnoknál 820 centiméter volt, ami 20 centiméterrel meghaladja a harmadfokú árvízvédelmi készültségi szintet. A Tisza középső szakaszáról parti jeget és 10-20 százalékos jégzajlást jelentettek. A jég már vékonyodik, vastagsága 3-5 centiméter. A Zagyván kisebb megszakításokkal még mindig áll a jég.

Az árvíz elleni védelem miatt harmadfokú készültséget tartanak fenn több mint 300 kilométeren, a Hortobágy-Berettyón, a Tiszán és a Zagyván. A jégképződés miatt továbbra is elsőfokú, jeges árvíz elleni készültség van érvényben a Tisza-tó menti szakaszon.

A Tisza-tónál a jégréteg az apadás ütemének megfelelően fokozatosan válik le, és a folyómederbe kerülve időszakonként 30-35 százalékos jégzajlást okoz. A zajló jégtáblák vékonyak, a kiskörei vízlépcsőhöz érve nem okoznak torlódást. A kiskörei tározótóban a jég vastagsága a part közelében 8-18 centiméter.

Az igazgatóság területén 529 négyzetkilométernyi föld áll víz alatt, a szivattyútelepek által átemelt vízmennyiség kis mértékben növekedett, 62 szivattyútelep összesen hárommillió köbméter vizet emelt át a befogadókba.

Az ár- és belvíz elleni védekezésben 927-en dolgoztak.

A védelemvezető jelezte: a várható enyhülésre tekintettel felhívták az önkormányzatok figyelmét a kezelésükben lévő holtágak magas vízszintjének csökkentésére, hogy azok a megnövekvő belvíz befogadására alkalmasak legyenek. Az igazgatóság működési területén jelenleg nincs olyan közút, amelyet a belvíz veszélyeztetne.

 

Megszűnt a készültség a Tiszán Tiszatarján és Rakamaz között

Megszüntette az árvízvédelmi készültséget pénteken a Tiszán Tiszatarján és Rakamaz között a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Tikövizig) - közölte Bara Sándor védelemvezető az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint az igazgatóság három védelmi szakaszon tart fenn árvízvédelmi készültséget, mintegy 111 kilométer hosszúságban.

A legmagasabb, harmadfokú az árvízvédelmi készültség a Hortobágy-Berettyó bal partján Bucsa és Nádudvar között, elsőfokú a készültség a Tiszán Tiszafüred és Tiszakeszi között, valamint a Berettyón Szeghalom és Darvas között - ismertette Bara Sándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!