Hírek

2011.01.23. 07:20

Hihetetlen sztori: 66 év után végre hivatalosan is magyar állampolgár szeretne lenni

Itt született, és világ életében Magyarországon élt Kalamár Jenőné, aki édesapja után lengyel állampolgárságot kapott. Az asszony hölgy most 66 éves, és magyar állampolgár szeretne lenni.

Merklin Tímea

-1944-ben születtem Gamáson, Somogy megyében. A szüleim sokszor elmesélték, hogy mivel bombáztak, nem mertek vonatra szállni, gyalog hoztak haza engem, mint csecsemőt a Szőcéhez tartozó Rimányba, ahol azóta lakunk. Édesapám lengyel volt, édesanyám magyar. Amikor hozzáment apámhoz, elvesztette a magyar állampolgárságát - meséli Kalamár Jenőné, aki ma már nyugdíjas, a szülei meghaltak.

Szőcén végezte a nyolc általánost.  Amikor 14 évesek lettünk, az iskolában mindenki kapott magyar személyigazolványt, én is. Csakhogy az enyémet pár nap múlva elvették, és lengyel igazolványt kaptam helyette. Sokáig ideiglenes igazolványom volt, a ’90-es években véglegesítették. A magyar állampolgárságot már az édesapám akarta, de lengyelül kellett volna kitölteni a papírokat, amiket adtak neki, és ő már nem tudta annyira jól a nyelvet...

 

- Magyar férfihez mentem feleségül, nem értem, miért nem kaptam meg automatikusan a magyar állampolgárságot. Két lányunk született, ők magyar állampolgárok lettek, az egyikük két éve meghalt. Elváltam ugyan a férjemtől, de mindenképpen szeretnék magyar állampolgár lenni, mert hátrány ér. Például nem merek vonatra ülni, mert lengyelként nem jár nekem az ingyenes utazás. A buszsofőröket ismerem, busszal járok. Már a kormányfőnek is írtam, de nem válaszolt.

A szombathelyi okmányiroda épületében az anyakönyvvezetőktől kértünk tájékoztatást, mit tehet valaki, ha magyar állampolgár szeretne lenni.

- Minden ügy más, be kellene jönni hozzánk, hogy átbeszéljük a helyzetet  - mondta Boros Eszter, az egyik anyakönyvvezető.  - Lehet fordulni az illetékes anyakönyvvezetőhöz vagy a Szombathelyi Bevándorlási Hivatalhoz is. 2011. január 1-től lehet kérni az egyszerűsített honosítási eljárást. A beadandó kérelemhez szükséges a nagykorú személy saját kézzel írt, nem szakmai önéletrajza, belefoglalva, hogy miért szeretne magyar lenni. Kell két fénykép, mert ha Magyarországi lakcíme van, igényelhet magyar személyigazolványt. (Ha nincs magyarországi lakcím, nem kap személyigazolványt.) Szükséges a születési anyakönyvi kivonat hiteles magyar fordítása; kell továbbá a kérelmező családi állapotát igazoló okirat, a felmenő egykori magyarságát igazoló okirat (például születési anyakönyvi kivonat, keresztlevél, korabeli lakcímbejelentő).

Nyilatkozatokat kell tenni, hogy a kérelmező büntetlen előéletű, nem folyik ellene büntetőeljárás, hogy az illető érti és beszéli a magyar nyelvet, és hogy melyik városban kívánja letenni az állampolgársági esküt. Körülbelül fél év, mire az eljárás lezajlik. Az iratok megjárják a budapesti Állampolgársági Igazgatóságot is. Az egyszerűsített honosítási eljáráson kívül esik, ha valaki nem tudja igazolni a magyar felmenőt vagy sosem volt magyar állampolgár.

Az anyakönyvvezetőtől azt is megtudtuk: a magyar állampolgárság megszerzésével az asszony nem veszíti el lengyel állampolgárságát, de Magyarországon azt nem érvényesítheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!