Hírek

2011.02.08. 16:10

Szombathelyen is ellenőrzik a szórakozóhelyeket

Az Agora-Művelődési és Sportházat ellenőrizték kedden a hatóságok szakemberei, hogy megbeszélést tartsanak arról, miként teremthető meg a rendezvények biztonsága.

Greiner-Csapó Júlia

Az Agora-Művelődési és Sportházat járta végig dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestre és dr. Szele Györgyi, a Szombathelyi Polgármesteri Hivatal Igazgatási Osztály vezetője, valamint Grünwald Stefánia, az Agora Szombathelyi Kulturális és Turisztikai Központ igazgatója, hogy megbeszélést tartsanak arról, miként teremthető meg a sportházban tartandó rendezvények biztonsága. 

Ugyanis a három áldazatot követelő budapesti diszkótragédia után a szombathelyi hatóságok szakemberei egy hete ellenőrzéseket tartanak a diszkóhelyiségekben, a klubokban, a kávéházakban és a kulturális létesítményekben. Két ellenőrzést folytatnak közösen a hatóságok munkatársai. Az elmúlt egy hétben előzetes egyeztetés után bejárták a létesítményeket, megvizsgálták, hogy a helyiségek megfelelnek-e a hatályos jogszabályi és más előírásoknak. Az esetleges hiányosságokra, tennivalókra felhívták az üzemeltetők, illetve a tulajdonosok figyelmét, és határidőt adtak azok pótlására. 

- A következő alkalmakkor már működés közben fogják ellenőrizni a létesítményeket a szakemberek - mondta dr. Puskás Tivadar.

A vizsgálatokat az ÁNTSZ, a rendőrség, a tűzoltóság, az építési hatóság, a kereskedelmi hatóság, a mentőszolgálat munkatársai végzik.
 
- Eddig is felkészülten vártuk a vendégeinket, de a tragédia kapcsán mi is felülvizsgáltuk a tűzvédelmi, a tűzrendészeti, illetve a kiürítési terveket - mondta Grünwald Stefánia igazgató. - Az eddigi vizsgálatok minden rendben találtak a létesítményeinkben.
 
- A teljeskörű ellenőrzés során az üzemeltetők példaértékűen működtek együtt a hatóságok szakembereivel, és új ötleket is javasoltak az esetleges balesetek megelőzésére - tudtuk meg dr. Szele Györgyitől.

Az egyik vendéglátó egység üzemeltetője feltehetően rövid időn belül feltölti a szórakozóhely honlapjára az épület alaprajzát, amelyen jelöli a menekülési útvonalakat, nyílászárókat. Ezzel lehetőséget adva az előzetes tájékozódásra.

A sportházban tartott sajtótájékoztatóan megtudtuk, hogy ellenőrzések eddig is voltak, és ezután is rendszeresen várhatóak, de a szülőknek is nagy a felelőssége.

A VIZSGÁLAT NEM KERÜLHETŐ EL

Az ellenőrzések során megállapítják hány személy befogadására alkalmas a létesítmény, rendelkezik-e kiürítési tervvel, annak a tartalma megfelel-e a hatályos Országos Tűzvédelmi Szabályzatnak. Megvizsgálják, hogy egy rendezvény szervezésekor milyen biztonsági előírásokat terveznek, tesznek. Megnézik, hogy milyen az illemhelyiségek kialakítása, állapota, hogy elegendő áll-e a vendégek rendelkezésére. Ellenőrzik, hogy van-e kijelölt dohányzó hely. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!