Hírek

2011.03.08. 11:42

Ősi mesterséggel a gazdaságért, avagy a nő a világban

Nőnek lenni nehéz. Bizonyára van, aki ezt megcáfolná - gondolok itt a kedves férfiakra. Pedig higgyétek el, ez így van. Számtalan dolog és helyzet van az életben, ami bonyolultabbá teszi az érvényesülésünket a másik nemhez képest. Lássuk be, számukra olykor jóval egyszerűbb a boldogulás, akármennyire nem értenek ezzel egyet.

Hevesi Szilvia

Félreértés ne essék, nem kell semmiféle feminista szövegelésre számítani. Egyszerűen csak érdemes megfigyelni a nők helyzetét, mely más, és más a világ különböző tájain. Tehát, tisztelt férfitársak, ez nem ellenetek szól, hanem mindössze egy térkép rólunk, nőkről.

Ahogy a Föld bármely pontján, Magyarországon is elég látványosan érzékelhetőek a nemek közötti különbségek. Mindez elsősorban a munkaerőpiacon tapasztalható, hiszen a nők meglehetősen hátrányos helyzetben vannak a férfiakkal szemben, akik mind a fizetést, mind a pozíciókat illetően előnyben részesülnek. Egy ugyanolyan végzettséggel rendelkező, ugyanabban a beosztásban lévő nő érdekes módon kevesebbet keres, mint egy férfi. Így már nem is olyan meglepő a tény, hogy a felsővezetői pozíciókban is az erősebbik nem képviselői foglalnak helyet túlnyomó többségben. A gyermekvállalás pedig nagyban megnehezíti ezt az amúgy sem egyszerű helyzetet. Bár arra bíztatják a nőket, hogy babáikkal népesítsék be Földünket, támogatást nem kapnak hozzá. Akkor ez most hogy is van?

Az Európai Unió az egyenlő bánásmódot biztosító jogszabályokkal segíti a két nem közti esélyegyenlőség érvényesítését. Ezek a rendelkezések többek között a munkavállalásra, az egyenlő bérezésre, az anyaság védelmére, és a szülői szabadságra irányulnak. Felmérések szerint a nők foglalkoztatási aránya egyre inkább növekszik, de továbbra is elmarad a férfiakétól, annak ellenére, hogy a nők többségben vannak az egyetemi végzettséggel rendelkezők körében. A nők órabére átlagban tizennyolc százalékkal kevesebb a férfiakénál, és ez a helyzet előreláthatóan nem fog változni az elkövetkezendő időkben. Mindenesetre elmondható, hogy az unió igyekszik támogatni a gyengébbik nem érvényesülését is.

Hogy mi a helyzet a világ különböző pontjain? Kontinensekre lebontva nagy eltérések és érdekességek mutatkoznak meg a nők helyzetét illetően. Európában például Dániában és Svédországban foglalkoztatják a legtöbb nőt, míg Olaszországban a női lakosságnak kevesebb, mint a fele áll alkalmazásban. Németországban a nők átlag 24 százalékkal keresnek kevesebbet, mint a férfiak. Világviszonylatban igen magas arány, hogy Finnországban a miniszteri pozíciók 58 százaléka nők kezében van. Amitől a leginkább felcsillanhat a szem: Szerbia és Montenegróban a kismamák anyasági segélyként munkabérük 100 százalékát kapják a gyermek születésétől számított egy éven keresztül. Lehet, hogy érdemes lenne meggondolni, hogy hol is alapítsunk családot...

A Közel-Keleten egészen más a helyzet. Izraelben a nők 15 százaléka, míg a férfiaknak csupán 12 százaléka szerzi meg a főiskolai diplomát. Megdöbbentő adat, hogy Jemenben egy lánynak mindössze egy a háromhoz az esélye arra, hogy egyáltalán megtanulhasson írni és olvasni. Iránban az elmúlt tíz évben több mint 70 ezer blogot indítottak nők, azért, hogy olyan, számukra tabutémákat tárgyalhassanak ki, mint a szex vagy épp a hijab, azaz a muszlim női kendő viselésével kapcsolatos problémák. Az arab államok parlamentjeiben a legalacsonyabb, mindössze 9 százalékaa női miniszterek aránya, mely még mindig biztató ahhoz képest, hogy Szaúd-Arábiában a nők egyáltalán nem rendelkeznek szavazati joggal. Végül pedig egy sokkoló hír: Egyiptomban a lányok közel 90 százalékát körülmetélik, méghozzá azért, hogy hűségesek maradjanak.

Hasonlóan kellemetlen állapotok uralkodnak Afrikában, ahol a 13 milliós lakossággal rendelkező Malawiban közel 600 ezer HIV-pozitív nő él. Ruandában a női parlamenti képviselők aránya világszinten a legmagasabb, mivel a legutóbbi választásokon a kiosztható 80 képviselői hely közül negyvenötöt nők nyertek el - hatalmuk viszont ennek ellenére is csak látszólagos.

Ázsiában a lányok csupán 12 százaléka tanul 15 éves koráig vagy tovább, szemben a fiúk 43 százalékos arányával. Kambodzsában 55 ezer prostituált dolgozik, akiknek 1/3-a még nincs 18 éves. Ez a létszám Thaifölddel összehasonlítva már-már elenyésző, hiszen ott 2,8 millió nő űzi a legősibb mesterséget, amivel az ország gazdaságának harmadát teszik ki. Bangladesben a lányok legalább felét 15 éves koráig férjhez adják, többségük pedig 19 éves kora előtt megszüli az első gyermekét. Indiában az elmúlt húsz évben közel tízmillió lány magzat esett áldozatául a nyomásnak, hogy a nőknek fiú utódot kell szülniük. Azoknak a lányoknak, akik mégis megszületnek, becsülete és élete sincs azonban biztonságban, hiszen az országban minden átlagban harmincnegyedik percben megerőszakolnak, minden kilencvenharmadik percben pedig megölnek egy nőt.

Amerikában 1980 óta a választásokon a női szavazók aránya átlag 30 százalékkal magasabb a férfiakénál. A legutóbbi elnökválasztáson 8 millióval több nő szavazott Obamára, mint férfi. A gyengébbik nem képviselői ezen a kontinensen is kevesebbet keresnek, mint a férfiak. Az amerikai lányok harminc százaléka 20 éves kora előtt esik teherbe. A Karib-szigeteken a nők közel egyharmada szenved el házasságon belüli erőszakot. Bolíviában a lányok 14 éves koruktól házasodhatnak, míg a fiúknak ehhez legalább 16 évesnek kell lenniük. Venezuelában évente 60 ezer baba születik 15 éven aluli anyától. Chilében Michelle Bachelet személyében 2006-ban megválasztották az ország első női elnökét.

Ausztráliában a babák 31 százaléka leányanyáktól születik. Új-Zéland az egyetlen állam a Földön, ahol a nők szexuálisan kicsapongóbbak a férfiaknál, vagyis életük során átlagosan legalább húsz szexuális partnerük van. Pápua Új-Guineában az elmúlt években több száz nőt támadtak meg azért, mert azzal gyanúsították őket, hogy AIDS-fertőzést okoztak, méghozzá boszorkánysággal. Ez azért elég meghökkentő így a XXI. században...

Visszaugorva az időben, az ősi nőközpontú társadalmakban még különleges tisztelet övezte a nőket. Bizony ám, ilyen is volt egyszer réges-régen, még mielőtt beköszöntött ez a fránya férfiuralom. Azért nőtársaim jelentős része nevében ki merem jelenteni, hogy minden fent említett negatívum ellenére nem is olyan rossz, hogy férfiak is vannak ezen a világon, különben milyen unalmas lenne az életünk...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!