Hírek

2011.03.17. 17:14

Szent Patrik napját ünnepelte Írország

Több mint félmillió ember gyűlt össze szerdán Dublin központjában, hogy egy szokatlan parádé keretében együtt ünnepelje Szent Patriknak, Írország védőszentjének a napját, legalább egy napra elszakadva az országot három éve sújtó gazdasági válság okozta súlyos problémáktól.

MTI

A több mint egy órán át tartó ünnepi felvonulás, amely a legnagyobb volt a nemzeti ünnepen Írország szerte tartott 120 rendezvény közül, egy külön erre az alkalomra írt rövid történet köré szövődött. Roddy Doyle ír író Brilliáns című művében két dublini gyermek kihallgatja szüleit, amint azok az ország borzasztó állapotáról beszélgetnek. A "válság fekete kutyájáról" szóló megjegyzésüket a gyerekek szó szerint értik, és hozzálátnak, hogy barátaik segítségével megtalálják a városban ezt a kutyát, és visszaszerezzék a város "elveszett mókás csontját".

Doyle, aki maga is részt vett a parádén, elmondta, hogy a történet egy részét múlt év novemberében írta, egy brit szálloda halljában, amikor szobájára várva a televízióban látta, amikor az ír gazdaság számára 92 millió dolláros mentőcsomagot hagyott jóvá a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió.

"Ez számomra olyan volt, mint amikor a ház kulcsát átadják valaki másnak. Rossz hírek végtelen folyama. Azért írtam meg ezt a történetet, hogy emlékeztessem magunkat arra, az élet több mint a pénzügyek". 

A hatalmas szörnyetegek, óriás kutyák jelmezébe bújt ünneplők popzenére, köztük Michael Jackson Thriller című  dalára táncoltak. Mások egy kosárban csontvázat cipeltek, a "kelta tigris" - az ír gazdasági felvirágzás - szomorú maradványát.

Szent Patrik napja - amelyet nemcsak Írországban, hanem a világ számos más országában, az Egyesült Királyságban, Ausztráliában, Új-Zélandon és az Egyesült Államokban - is megünnepelnek, vasárnapig tartó fesztivállal folytatódik szerte Írországban. 

Szent Patrik az írek elsőszámú védőszentje, akit a legenda szerint ír kalózok az V. század elején  rabszolgaként hurcoltak a szigetre. 6 évvel később megszökött, Isten szolgálatába állt, és 431-ben keresztény hittérítőként tért vissza az Ír-szigetre. Az írek nagy része azóta is hívő katolikus.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!