Hírek

2011.04.23. 06:40

Helyi hírek az olvasóknak a lehető legtöbb csatornán

Mérföldkőhöz érkezett lapcsoportunk – hangsúlyozta Tálosi Péter, a Pannon Lapok Társasága (PLT) üzletfejlesztési és marketingvezetője. Az Eltűnt világ című, a vörösiszap- katasztrófáról szóló kiadványunk iPades megjelenése kapcsán a tabletes tartalomfejlesztésről, tervekről és célkitűzésekről kérdeztük.

Szabados Judit

– A legtöbben úgy gondolják, hogy a PLT egy napilapot előállító kiadó. Az iPadre való fejlesztés hogyan kapcsolódik ehhez?

– Úgy vélem, ez ugyan helyes gondolkodás, de a PLT nem csupán egy napilapokkal kapcsolatos tartalmakat előállító kiadó, hanem rengeteg másfajta kiadvánnyal is foglalkozik. Emellett – haladva a korral – egyre inkább jelen van az elektronikus eszközök piacán is. Nagy sikert aratott például az Eltűnt világ dokumentum kiadványunk, amely az első igazi elektronikus formában elkészített produkciónk, azaz valódi iPad változat is, és teljes tablet funkcionalitással működik is. Ez tehát egy arculatmeghatározó mérföldkő a kiadó életében. Ugyanis egyre nagyobb teret kap az elektronikus eszközökre való fejlesztés is a kiadói csomagunkban.

– Vagyis a tablet PC-re való fejlesztés. Miért döntöttek úgy, hogy először az Eltűnt világot készítik el elektronikus formában?

– A tabletre való fejlesztés egy folyamat, amelynek előfeltétele, hogy megtanulunk tartalmat előállítani elektronikus eszközökre. Elsőként célszerűbbnek tűnik, ha olyan termékeket állítunk elő, olyan terméken tanuljuk meg az elektronikus eszközön történő tartalom-előállítást, aminek az értéke nem ég el gyorsan. Ami a hírgyártásban kritikus, az a hír „élettartama”, hiszen ami ma történik, az holnap még hír lehet, de holnapután már szinte biztosan nem az. Ez ráadásul nagyságrenddel gyorsabban zajlik le on-line téren. Egy új iránynál célszerűbb olyandolgot készíteni, amit ha egyszer megcsinálunk, biztosan jól fog működni. Ilyen a könyvkiadás. Egy-egy receptkönyv vagy egy dokumentum jellegű kiadvány egy év múlva is érdekes lesz, mert az az érték, amit képvisel, időtlen. Az Eltűnt világ ilyen, egyrészt, mert emlékeztet arra, hogy mi történt, másrészt mert a kiadvány egy tragédia képeinek értékálló feldolgozása.

– Mi a különlegessége a tabletre készült változatnak?

– Először is más a közönség, amelynek szánjuk. Emellett pedig igyekszik kihasználni az eszköz sajátosságait, lehet könyvjelzőt elhelyezni, diavetítést végezni, elmenteni belőle képeket, megosztani őket. Ráadásul a magyar verzió mellett még németül és angolul is elkészült, épp azért, mert a vörösiszap-katasztrófa nemzetközi visszhangot kiváltó esemény volt. Mivel ezen a platformon a terjesztés nem ütközik olyan nehézségekbe, mint a papír alapú kiadványoknál, adta magát a lehetőség, hogy több nyelven készítsük el, hiszen az elektronikus bolt a világ bármely pontjáról elérhető. Nemcsak az iPad, hanem az Android verzió is elkészült, hamarosan azt is publikáljuk.

– Napilap jellegű tartalom is várható okostelefonra, illetve tabletre?

– Ahogy mondtam, ahhoz, hogy ilyen tartalmat tablet eszközre is elő tudjunk állítani, számos feltételnek kell megfelelnünk. Egyrészt meg kell értenünk az eszköz használatának sajátosságait. Másrészt a fejlesztéshez szükséges tudást készségszinten kell alkalmazni, harmadrészt pedig amikor már megvan a tudásunk, ismerjük a nehézségeket, a buktatókat, képesnek kell lennünk arra, hogy kezelni tudjuk őket. Csak ezután lehet arról beszélni, hogy ezzel az ismeretanyaggal a hátunk mögött egy gazdagon illusztrált on-line jellegű tartalmat állítsunk elő, ráadásul akár naponta többször is. Ez nagyon nehéz feladat, hiszen a háttérben olyan hírszolgáltatás kell, amely a napilapos hírszolgáltatásnál lényegesen gyorsabb. A PLT törekvése, hogy az on-line felületet folyamatosan frissen tartsa. Minden tudásunk, képességünk megvan arra, hogy akár on-line, akár nyomtatott újságírást végezzünk. Azt kell elérnünk, hogy a rendszereink ki is tudják szolgálni ezt a teljesítményt. Úgy vélem, az olvasóinknak is van igényük ilyenfajta tartalomra. A következő lépésben azt kell elérni, hogy a tabletes tartalom legyen különlegesebb és gyorsabb az on-line-nál. A printnek, az on-line-nak és a tableteknek is van külön közönségük és a cél, hogy úgy írjunk, hogy az az adott közönség számára vonzó, érdekes, informatív legyen, és mindenki úgy és ott kapja meg a tartalmat, ahogy szeretné, maximálisan kihasználva a forma által nyújtott lehetőségeket.

– Miben nyújt többet egy tabletre fejlesztett tartalom az on-line-on elérhetőnél?

– A hagyományos on-line fogyasztásra időt szán az olvasó, a tabletes tartalomfogyasztásra szinte alig. Aki tableten fogyasztja a tartalmat, nem vár arra, hogy megkapja. Bekapcsolja az eszközt és vagy ott van, amire kíváncsi, vagy nincs, és akkor már megy is tovább. Még az on-line sem annyira gyors, mint a tablet. A hírportálon, on-line-on, browseren keresztüli tartalomfogyasztás a jelen. A PLT-nek azonban olyan megoldásokkal is foglalkoznia kell, amelyek megfelelnek a holnap tartalomfogyasztásának. Ez pedig a hírportálok mellett nagyon erősen tolódik el a különböző eszközökön való tartalomfogyasztás felé.

– Mit jelent ez a gyakorlatban?

– Nézzünk egy példát. Ma már egy Facebook-bejegyzés készülhet úgy, hogy a telefonnal fotózunk, írunk hozzá pár sort, és egy gomb lenyomása után máris olvasható az üzenőfalunkon. Nem kapcsoltuk be a számítógépet, nem használtuk a browsert, nem jártunk a Facebook-oldalon. Mégis minden megjelent ott is! Az ismerőseink pedig úgy is megkaphatják ezt a bejegyzést a telefonjukra, hogy ők sem léptek fel a Facebook-oldalra. Ezt nemcsak a fiatalabb korosztály, de lassan mindenki így fogja csinálni. Az okostelefon ugyanis erről szól. A holnap tartalomfogyasztása egyre inkább erre tolódik el. Ha bemegyünk egy telefonos üzletbe, szinte nem is kapunk már mást, csak okostelefont. Nekünk pedig fel kell készülnünk arra, hogy azok a fajta eszközök, amelyek még távoli jövőnek tűnnek, nagyon hamar az életünk részeivé válnak.

– A cél ezek szerint a lehető legtöbb csatornán eljuttatni a helyi tartalmat az olvasókhoz?

– Megoldásaink már vannak különböző eszközökre, hogy azokat a tartalmakat, amiket készítünk, különböző csatornákon próbáljuk meg eljuttatni az olvasókhoz. Mindegy, hogy RSS-olvasón, telefonon vagy asztali gépen keresztül akarnak hozzájutni, megkapják azt az izgalmas, lokális tartalmat, amihez sehol máshol nem jutnának hozzá. Nekünk ez a versenyelőnyünk, abban vagyunk nagyon jók, hogy ezt a lokális tartalmat előállítsuk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!