Hírek

2011.04.21. 13:12

Rába-habzás: nincs nagy vész

Osztrák és magyar vízügyi szakemberek is vizsgálták a Rába-habzások okait. Nagyrészt természetes folyamatokról van szó, de a bőrgyárak is adnak még egy alapterhelést.

Szenkovits Péter

Az illetékes bécsi szövetségi minisztérium munkatársai is vettek mintákat március elején, az idei első nagy habzáskor, - tájékoztatta lapunkat Nádor István, a szombathelyi székhelyű Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság első embere. Megérkezett az eredmény, mely szerint az osztrák bőrgyáraknál semmiféle  rendellenességet sem tapasztaltak. Állításuk szerint onnan nem került be a vízbe   erősebb koncentrációjú   szennyezőanyag. Biológiai folyamatok  és a  hirtelen felmelegedés is okozhatta  a korábbi rossz állapotokat idéző  jelenségeket.

Magyar vízügyi szakemberek  is gyűjtöttek mintákat a határ mindkét oldalán. A bőrgyárak környékén ők sem találkoztak rendellenességgel, esetleges üzemzavarral.  A gátőrök egyébként nem csak a Rábán, hanem a Pinkán, a Perintben, a Strémben, a lukácsházi tározó melletti tavaknál is azt tapasztalták, hogy a habcsomókat összefújta a szél.

Az e hónap derekán történt habképződés idején is mintákat vettek az igazgatóság munkatársai. Az elsődleges laboratóriumi vizsgálatok alaján azt állapították meg, hogy habban nagy mennyiségben fordultak elő vízgomba fajok, közvetve ezek is lehettek az okozók, valamint például a fűzfák levelei is. Az aranyvessző (szolidágó)  szintén tartalmaz  felületaktív (habképző) anyagot. Bár az is tény, hogy emberi tevékenység is okoz szennyezést a folyóban. A bőrgyárak  bár jelentős szennyvíztisztási fejlesztéseket valósítottak meg, június végére elkészül a jennersdorfi tisztító is , egy úgymond alapterhelést még mindig jelentenek a Rábának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!