Hírek

2011.05.13. 05:45

Bábaképezde, avagy a klinik - napjainkban Palace Irodaház és étterem

A Magyar Királyi Állami Bábaképezde, ahol nagyon sok szombathelyi polgár született az adott kornak megfelelő biztonságos körülmények között és jól képzett bábák közreműködésével.

Garai Antal 'Atom'

Spiegler Tiborral a Bábaképezdéről beszélgettünk. Az archív fotót és a valóságot elnézve egy hasonló épületet látunk, de azért mégsem ugyanazt.

A Magyar Királyi Állami Bábaképezde az a hely, ahol nagyon sok szombathelyi polgár született az adott kornak megfelelő biztonságos körülmények között és jól képzett bábák közreműködésével.1897-ben épült Széll Kálmán hathatós közreműködésével, Wlassics Gyula közoktatási miniszter programja keretében. A város egy holdnyi területet ingyen biztosított az intézmény felépítéséhez. Az eredeti épület Herczeg Zsigmond és Baumgartner Sándor tervei szerint Wälder Alajos kivitelezésében készült az akkori Gyár, ma pedig már Semmelweis Ignác utcában. - tette hozzá a fotóhoz Tibor.

Ma a Pelikán Palace irodaház és étterem működik az épületben. Az átalakítás Litkei Tamás munkája. Időközben hatalmas fa is nőtt az épület előtt és egy kis toldást is láthatunk hátrafelé.

Az ország nyolcadik ilyen létesítménye volt és nagy hírnevet szerzett a nőgyógyászat, szülészet és a hivatásos szülésznők képzésében is. A bennszülöttek csak "klinik" néven emlegették. - fűzte hozzá Tibor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!