Hírek

2011.05.08. 17:11

Herényi virágút 2011: az eső elriasztotta a látogatókat és az árusokat

Nem volt szerencséjük a herényieknek: az eső sok árust és látogatót elriasztott, így kissé szomorkásra sikeredett a vasárnapi nagyrendezvény, a virágút.

Nagy Ildikó


Kilencedik alkalommal rendezték meg Herényben a virág- és dísznövénykertészeti kiállítását és vásárt. A virágút azonban az idén kissé szomorkásra sikeredett, hiszen a megszokottnál későbbi időpont ellenére sem kedvezett az időjárás, a délutáni szakadó eső pedig nem csak a látogatókat, de az árusok jó részét is elriasztotta.

A városrész ünnepe szokás szerint a Szent György templomban kezdődött: a reggeli ünnepi szentmise után Marton Zsolt, Szombathely alpolgármestere köszöntötte a résztvevőket. A fúvós-huszáros-verses-táncos megnyitó után a Herényiek Házában Sulyok János népi fafaragó alkotásaiból nyílt kiállítás. A művész  - aki vallja, hogy a fák holtukban is élnek, csak meg kell látni és ki kell bontani belőlük a benne lakozó lelket  kedves és emberi szobrait és fából kibontott vidám életképeit Szekér Tamás, a Herényi Kulturális és Sportegyesület elnöke ajánlotta a látogatók figyelmébe.

 A megnyitón dr. Puskás Tivadar szombathelyi polgármester is köszöntötte a megjelenteket. A virágút díszvedége, Trokán Péter a Weöres Sándor Színház színésze párjával érkezett a rendezvényre. A háziasszonyi teendőket Kocsis Korinna, a Vas Népe első szépségversenyének győztese látta el, aki a Vas Megyei Önkéntes Centrum információs pavilonjában az önkéntes munka fontosságára is felhívta az arra járók  figyelmét.

Nincs virágút virágkötészeti verseny nélkül: a jelentkezőknek ezúttal anyák napi csokrot kellett készíteniük. A versenyt Horváth Julianna nyerte meg:  a Hermann Ottó Szakképző Iskola 14. évfolyamos diákja egy előszobai kompozíciót készített: a csokrot a fogason lógó virágesernyőben helyezte el, a gumicsizmákba pedig kövirózsákat álmodott. A második helyezésnek Karvalics Lászlóné örülhetett, a harmadik helyen pedig a közös kompozícióval előrukkoló Seres Györgyi és Pomper Nikoletta végzett.
 
- Az idén harmincöt kertész és száz kereskedő rakta ki portékáit a herényi virágút mentén  - mondta el érdeklődésünkre Szekér Tamás főszervező, aki délután kíváncsian kémlelte az eget. Vele együtt sokan kergették a felhőket, ám voltak, akik feladták: az árusok egy részét   a kevéssel három óra után érkező kiadós eső késztette távozásra.

A Németh László utcai téren felállított színpad előtt azonban az eső ellenére is volt közönség. A  harmonikás Márió  produkcióját nagy taps fogadta, a közvetlen zenész pedig a fellépés után is állta a rajongók rohamát.

 A Savaria TSE táncosai, Kövesdi Martin és Tarczi Alexandra vérpezsdítő rumbával és paso doble-val próbálta feltüzelni a kissé fázó közönséget.

Janicsák Veca nagyon jóban lehet az égiekkel, hiszen mire késő délután a színpadra lépett, a nap is kisütött. A televíziós tehetségkutató sztárjára sokan voltak kíváncsiak, így öt óra után a lacikonyhások, a bort és pálinkát kínáló árusok is vigasztalódhattak egy kicsit.

A Herényiek Házában délután a Gothard Jenő Általános Iskola tanulói adták elő anyák napi műsorukat, majd a Mesebolt Bábszínház művészei szórakoztatták a gyerekeket a Vásártér című produkciójukkal.
 
 


 
- A virágút látogatói a Bertalanffy Miklós utcától indulva a Hóvirág, a Tulipán és a Csók István utcákon keresztül juthattak el a Béke térre.
 
-  A kertészek egy- és kétnyári növényeket, évelőket, balkon-növényeket, díszcserjéket, oltványokat, szobai dísznövényeket kínáltak.
 
- A gyerekeket játszóház várta, a felnőtteket pedig a Herényiek Házában véradásra várták a Vöröskereszt munkatársai.
 
- A virágúton lufit hajtogató bohócokkal, tamburásokkal, néptáncosokkal is találkozhattak a látogatók.
 
- A herényi búcsú is vasárnap volt, a mutatványosok sem örülhettek, hiszen a szokásosnál jóval kevesebb vendégük volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!