Hírek

2011.05.04. 16:01

Megölték az al-Kaida kaukázusi megbízottját

Megölték az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet észak-kaukázusi megbízottját, kinek elődjével a múlt hónapban végeztek - jelentette be szerdán az orosz Nemzeti Terrorizmusellenes Bizottság (NAK).

MTI

A testület közleménye szerint az Abdullah Kurd néven ismert szélsőségessel és egy társával Csecsenföld egyik erdős, hegyvidéki területén végeztek, amikor el akarták fogni őket; a két férfi fegyveres ellenállást tanúsított.

Abdullah Kurd, akinél Doger Sevdet névre kiállított török útlevelet találtak, azóta volt az al-Kaida észak-kaukázusi megbízottja, hogy az orosz biztonsági erők április végén megölték elődjét, egy Mohannad néven ismert szaúdi állampolgárt.

Az orosz hírszerzés adatai szerint Abdullah Kurd 1991-ben érkezett Grúziából az Oroszországhoz tartozó észak-kaukázusi területekre. Csecsenföldön az al-Kaida úgynevezett arab csoportjaihoz tartozott, részt vett véres terrorcselekmények kitervelésében és végrehajtásában.

Abdullah Kurd elődjéhez hasonlóan az észak-kaukázusi lázadás támogatására külföldről érkező pénzeket osztotta el és felügyelte azok felhasználását. Az újabb al-Kaida-megbízott halálával jelentősen megnehezül a kapcsolattartás az észak-kaukázusi lázadók és az al-Kaida között - tette hozzá a NAK.

Oroszország két nappal az után számolt be az al-Kaida-megbízott likvidálásáról, hogy Barack Obama amerikai elnök bejelentette: amerikai kommandósok Pakisztánban végeztek az al-Kaida alapítójával, Oszama bin Ladennel.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!