Hírek

2011.05.11. 14:58

Ne hagyjunk a telken értékeket

A kellemes, már-már nyárias időjárás beköszöntével benépesülnek a kiskertek és a hétvégi házak. Ám nem árt az óvatosság, a hétvégi házakat ugyanis a betörők is kedvelik.

Vas Népe

A kerti munka vagy éppen a pihenés végeztével a tulajdonosok a kisgépeket és a komfortérzetet növelő használati tárgyakat  televízió, hifi-berendezés, mikrohullámú sütő általában nem viszik haza, hanem a házban hagyják. Ezek a  gyakran még a minimális mechanikai védelemmel sem rendelkező  építmények könnyen a bűnözők célpontjává válhatnak. A betörések többségét az ajtók, ablakok felfeszítésével követik el.

Felmérések szerint egy betörő öt percig kockáztatja a lebukást. Ha olyan védelmi rendszerrel találja szembe magát, ami ennél hosszabb ideig feltartóztatja, nem kockáztatja meg a lebukást, inkább odébb áll. A betörő bejutását a mechanikai eszközök akadályozzák meg, az elektronikus riasztó -és jelzőrendszerek ezt a védelmet egészítik ki. A nyílászárókon keresztül történő  behatolás elleni védekezés egyik biztonságos megoldása a hevederzár használata. A hétvégi házak valamennyi nyílászárójára érdemes rácsot szereltetni, hiszen így az elkövetőknek több időt kell szánni a sikeres bejutásra  tanácsolják a Vas Megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának munkatársai.
 
Íme, a további intelmek: amikor haza indulnak ne felejtsék el becsukni az ablakokat, bezárni a bejárati- és a teraszajtót. Ha van a nyaralóban elektronikus riasztórendszer, mindenképpen aktiválják. Ha hosszabb ideig nem tartózkodnak a nyaralóban, értékes híradástechnikai, háztartási eszközöket és más kisgépeket ne hagyjanak az épületben. Az ott maradt értékekről pedig ajánlatos leltárt készíteni (típus megjelöléssel, gyári számmal, ismertetőjegyekkel, esetleg fényképpel).

Ha a településen működik polgárőrség, célszerű felvenni velük a kapcsolatot, ők ugynis rendszeresen járőröznek.

Akkor is érdemes résen lenni, amikor a nyaralóban van a család. Napközben is be kell zárni a bejárati ajtót, hiszen nem biztos, hogy észre veszik a hívatlan látogatót. Miközben a szobában tévéznek, a tolvaj csendben magával viheti a bejárat közelében található értékeket. A zsákmány ilyenkor többnyire a személyes iratokat és készpénzt tartalmazó táska. Ilyenkor  az anyagi veszteségen túl az okmányok pótlása is fokozza a kárt és a bosszúságot.
 
Megeshet, hogy a kerti munka hevében fel sem tűnik a rossz szándékú látogató érkezése. Amíg a gyanútlan tulajdonos a kert hátsó végében dolgozik, a nyitva hagyott kapun, ajtón keresztül a tettes gond nélkül bejuthat a házba, és észrevétlenül távozhat, persze nem üres kézzel. Ha a kiskertben szerszámtároló van, a mechanikai biztonság minimális követelményeit ott is meg kell teremteni. Ha van az építényen ablak, célszerű ráccsal ellátni. Az ajtót ajánlott biztonsági zárral, valamint komolyabb lakattal bezárni.

Ha a szerszámtároló egyszerűbb építmény, nem szabad benne értékesebb szerszámokat és kisgépeket tartani. Még ha kényelmetlen is, célszerű ezeket mindig haza vinni.
 
És végül: az, aki hosszabb ideig nem keresi fel a kiskertjét, hétvégi házát, kérje meg a szomszédait, hogy figyeljenek ingatlanára. Ha mégis bekövetkezik a baj, és betörnek a hétvégi házba, a rendőrök kiérkezéséig nem szabad hozzányúlni semmihez, mert elvesznek a nyomok.

Címkék#betörők

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!