Hírek

2011.06.23. 13:51

Már csak ordítozva értik meg egymás a 86-os mentén élők

A jogorvoslati lehetőségekről kaptak tájékoztatást a 86-os főút menti falvak lakói csütörtökön délután Hegyfalun. Beperelnék a főút kezelőjét, mert elegük van az életüket elviselhetetlenné tevő kamionforgalomból.

Simon Erzsébet

A 86-os főút mentén élő civilek alakította közösség, a 86-os Útbizottság invitálta Hegyfalura dr. Bendik Gábor ügyvédet, hogy tájékoztassa az érdeklődőket: miként perelhetik be ők is a közút kezelőjét, mivel a számos ígéret ellenére sem fizikai forgalomcsillapítás, sem a nehéz tehergépkocsik kitiltása nem valósult meg a 86-os főúton.

Fehér Zoltán útbizottsági elnök szerint a kamionosok fittyet hánynak a sebességkorlátozásra, ma már naponta négyezer monstrum is áthalad a településeken, az elkerülő út egy kérdőjel, az emberek türelme elfogyott. Úgy tetszik, nem marad más az érdekérvényesítésre, mint a per.

Bendik Gábor elmondta: a kártérítési perben bizonyítani kell, hogy milyen kár érte a felperest, mulasztott-e a közút, szakértői vizsgálatokat kell lefolytatni a zajterhelés, az ingatlanforgalmi értékcsökkenés megállapítására.

Vagyoni és nem vagyoni kár megtérítését is lehet kérni. Egyénileg is lehet perelni, ám hatékonyabb pertársaságot alakítani, de akár peren kívül is lehet egyezkedni. A répcelaki Kolozs házaspár arról beszélt, hogy a kamionok a legintimebb szférájukba is behatolnak, otthon szinte csak ordítozva értik meg egymást, ha a ház előtt eldübörögnek a kamionok. A nagy zajt többen is szóvá tették, és hogy megrepednek a házfalak.  

Zöld Péter, Szilsárkány polgármestere azt hangsúlyozta, hogy a cél ne a kártérítés legyen, hanem magának a problémának a megszüntetése. Javasolta: az esetleges kártérítésként kapott összeg tíz százalékát ajánlják fel önrészként az elkerülő út építéséhez. Ha perelnek a lakók, az eltart egy-két évig. Ám jelenleg nincs kilátás érdemi javulásra.

 

Jelentős összegű kártérítés

Dr. Bendik Gábor, a Levegő Munkacsoport ügyvédje  egy bősárkányi házaspár jogi képviselőjeként precedens értékű pert nyert a 86-os közút  kezelőjével szemben.

A felpereseknek jelentős összegű kártérítés jár az életüket elviselhetetlenné, az ingatlanukat eladhatatlanná tevő hatalmas kamionforgalom miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!