Hírek

2011.08.15. 10:43

Sokan aspirálnak osztrák állampolgárságra

Több éves csökkenés után az idei év első felében ismét növekedett Ausztriában az osztrák állampolgárságot elnyertek száma, derül ki az Osztrák Statisztikai Hivatal adataiból.

Erős D. Zoltán

Az Ausztriában letelepedő külföldi állampolgárok a jogszabályokban meghatározott idő eltelte után folyamodhatnak osztrák állampolgárságért. Ez az idő főszabály szerint 30 esztendő, de a döntésthozók leggyakrabban ennél egy rövidebb, 15 éves határidőt alkalmaznak. A honosítási eljárás keretében megvizsgálják, hogy a kérelmező ez idő alatt ténylegesen beilleszkedett-e az osztrák társadalomba, s ez alapján születik meg a döntés. 
 
Vannak azonban kivételek is. Ebbe a körbe tartoznak az Európai Gazdasági Térség országainak állampolgárai, az osztrák állampolgárral házasságot kötők, a menekültek, valamint az Ausztriában született külföldiek. Rájuk ugyanis más szabályok vonatkoznak. Ők az általánosnál enyhébb feltételek mellett és már hat év ausztriai tartózkodás után folyamodhatnak osztrák útlevélért.

Az év első hat hónapjában Ausztriában összesen 3420 külföldi kapott osztrák állampolgárságot. A növekvő érdeklődést mutatja, hogy ez csaknem egynegyedével több az egy évvel korábbi adatnál. Országszerte azonban  eltérő a kép. 

Burgenlandban, Karintiában és Salzburgban kevesebben, míg a többi tartományban és Bécsben többen szerezték meg az állampolgárságot, mint 2010 első félévében. A legnagyobb mértékben Alsó-Ausztriában és Bécsben növekedett meg az idén a honosítások száma. Az emelkedés mértéke 63,5, illetve 60 százalék volt. Burgenlandban ugyanakkor 33 százalékkal kevesebb külföldi kapott osztrák állampolgárságot, mint tavaly az első félévben. Az osztrák állampolgárságért sikeresen folyamodók között a legtöbben voltak a bosznia-hercegoviaiak. Ők 18 százalékos  arányt képviseltek. Nem sokkal maradtak el tőlük a törökök, 17 százalékkal, majd koszovóiak és szerbek következtek a sorban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!