Hírek

2011.09.07. 02:28

Biofarm Kercaszomoron

A terjedelmes zöldek között megbúvó kis falucska, Kercaszomor időnként felhívja magára a figyelmet. Mostanság turisztikai látványossággal is szolgál egy francia-magyar férfi bio farmja révén.

Vas Népe

- Ez az andalúziai fajta, nagyon hálás, kedveli az embert - mondja a farm tulajdonosa, Kurilla László, aki kalandos életútja újabb állomásaként kötött ki Kercaszomoron.

- Az már régen volt, amikor fiatalemberként, egy nyugdíjas csoportba ékelődve, piros útlevéllel Jugoszláviába utazhattam. Nem sokat teketóriáztam, átsétáltam a határon, Triesztben kötöttem ki. Ezzel egy másik pálya indult el. Miközben itthon disszidálásért 2 évre ítéltek, Párizsban nyelveket tanultam. Aztán eljutottam Spanyolországba, Andalúzia tartományba. Évekig éltem itt, bedolgoztam magam a lovas turizmusba. Aztán ismét Párizs, számítástechnika. A legjobb időben; volt úgy, hogy a cégem 120 embert foglalkoztatott. Amikor kissé robottá vált ez a munka, megint egy váltás: Kercaszomor. 2008-ban két gyermekemmel a környéken nyaraltam. Nagyon megszerettem az andalúziai lovakat, hát ebben a kis faluban vettem egy birtokot és hozzá négy patást. Ezek a jószágok nem csak emberszeretők, de türelmesek is: álló héten át utaztak, amíg ide értek - mondja a férfi, aki most kétlaki életet él. Amíg tart a jó idő, addig a birtokon ténykedik, a lovakkal törődik. Idővel kisebb épületeket is felhúzott, bekapcsolódva az őrségi turizmus vérkeringésébe.

- Versaillesben lakom, ne kérdezze, hogy mi a véleményem Trianonról - mosolyodik el. - Voltak gondok az indulásnál, családi tragédia is ért, de az ember nem adja fel egykönnyen. Itt nem a nulláról kezdtem, hiszen volt egy macskám - simogatja meg a jószágot. - Azt vallom, hogy a természet mindenre gyógyír. Ha este kiülök a ház elé és látom a lovakat a lemenő nap fényében, hát annál szebb látvány nem adatik meg az emberfiának. Igaz, sok a munka, de akadnak segítők. Az egyikük, Ramóna, kis kertészetet is összehozott már, benne igazi biozöldségekkel. Ez adta azt az ötletet, hogy a közeljövőben kipróbáljam a francia konyhát az Őrségben.

Mirt is ne? Kurilla László jeleskedik a szakácsművészetben is. Ha a tájék turisztikai kínálatára figyelünk, akkor ez a gasztronómiai szín (íz) még hiányzik a palettáról. A biofarmos számára azonban nem kis feladat a 10 hektáros terület fenntartása. Ráadásul gondozni kell a 15 lovat. A vendégek pedig a pacikra vevők leginkább.

- Az andalúzai testesíti meg leginkább az ember és az állat közti, bensőséges kapcsolatot. Nem kényeztetem el őket, télen is kint kószálhatnak a réten. A lányom Bordeauxban egyetemista, most Budapesten folytatja tanulmányait. Azt hiszem, ez erősíti a kötődés az ország iránt.

 

- Ez az andalúziai fajta, nagyon hálás, kedveli az embert - mondja a farm tulajdonosa, Kurilla László, aki kalandos életútja újabb állomásaként kötött ki Kercaszomoron.

- Az már régen volt, amikor fiatalemberként, egy nyugdíjas csoportba ékelődve, piros útlevéllel Jugoszláviába utazhattam. Nem sokat teketóriáztam, átsétáltam a határon, Triesztben kötöttem ki. Ezzel egy másik pálya indult el. Miközben itthon disszidálásért 2 évre ítéltek, Párizsban nyelveket tanultam. Aztán eljutottam Spanyolországba, Andalúzia tartományba. Évekig éltem itt, bedolgoztam magam a lovas turizmusba. Aztán ismét Párizs, számítástechnika. A legjobb időben; volt úgy, hogy a cégem 120 embert foglalkoztatott. Amikor kissé robottá vált ez a munka, megint egy váltás: Kercaszomor. 2008-ban két gyermekemmel a környéken nyaraltam. Nagyon megszerettem az andalúziai lovakat, hát ebben a kis faluban vettem egy birtokot és hozzá négy patást. Ezek a jószágok nem csak emberszeretők, de türelmesek is: álló héten át utaztak, amíg ide értek - mondja a férfi, aki most kétlaki életet él. Amíg tart a jó idő, addig a birtokon ténykedik, a lovakkal törődik. Idővel kisebb épületeket is felhúzott, bekapcsolódva az őrségi turizmus vérkeringésébe.

- Versaillesben lakom, ne kérdezze, hogy mi a véleményem Trianonról - mosolyodik el. - Voltak gondok az indulásnál, családi tragédia is ért, de az ember nem adja fel egykönnyen. Itt nem a nulláról kezdtem, hiszen volt egy macskám - simogatja meg a jószágot. - Azt vallom, hogy a természet mindenre gyógyír. Ha este kiülök a ház elé és látom a lovakat a lemenő nap fényében, hát annál szebb látvány nem adatik meg az emberfiának. Igaz, sok a munka, de akadnak segítők. Az egyikük, Ramóna, kis kertészetet is összehozott már, benne igazi biozöldségekkel. Ez adta azt az ötletet, hogy a közeljövőben kipróbáljam a francia konyhát az Őrségben.

Mirt is ne? Kurilla László jeleskedik a szakácsművészetben is. Ha a tájék turisztikai kínálatára figyelünk, akkor ez a gasztronómiai szín (íz) még hiányzik a palettáról. A biofarmos számára azonban nem kis feladat a 10 hektáros terület fenntartása. Ráadásul gondozni kell a 15 lovat. A vendégek pedig a pacikra vevők leginkább.

- Az andalúzai testesíti meg leginkább az ember és az állat közti, bensőséges kapcsolatot. Nem kényeztetem el őket, télen is kint kószálhatnak a réten. A lányom Bordeauxban egyetemista, most Budapesten folytatja tanulmányait. Azt hiszem, ez erősíti a kötődés az ország iránt.

 

- Az már régen volt, amikor fiatalemberként, egy nyugdíjas csoportba ékelődve, piros útlevéllel Jugoszláviába utazhattam. Nem sokat teketóriáztam, átsétáltam a határon, Triesztben kötöttem ki. Ezzel egy másik pálya indult el. Miközben itthon disszidálásért 2 évre ítéltek, Párizsban nyelveket tanultam. Aztán eljutottam Spanyolországba, Andalúzia tartományba. Évekig éltem itt, bedolgoztam magam a lovas turizmusba. Aztán ismét Párizs, számítástechnika. A legjobb időben; volt úgy, hogy a cégem 120 embert foglalkoztatott. Amikor kissé robottá vált ez a munka, megint egy váltás: Kercaszomor. 2008-ban két gyermekemmel a környéken nyaraltam. Nagyon megszerettem az andalúziai lovakat, hát ebben a kis faluban vettem egy birtokot és hozzá négy patást. Ezek a jószágok nem csak emberszeretők, de türelmesek is: álló héten át utaztak, amíg ide értek - mondja a férfi, aki most kétlaki életet él. Amíg tart a jó idő, addig a birtokon ténykedik, a lovakkal törődik. Idővel kisebb épületeket is felhúzott, bekapcsolódva az őrségi turizmus vérkeringésébe.

- Versaillesben lakom, ne kérdezze, hogy mi a véleményem Trianonról - mosolyodik el. - Voltak gondok az indulásnál, családi tragédia is ért, de az ember nem adja fel egykönnyen. Itt nem a nulláról kezdtem, hiszen volt egy macskám - simogatja meg a jószágot. - Azt vallom, hogy a természet mindenre gyógyír. Ha este kiülök a ház elé és látom a lovakat a lemenő nap fényében, hát annál szebb látvány nem adatik meg az emberfiának. Igaz, sok a munka, de akadnak segítők. Az egyikük, Ramóna, kis kertészetet is összehozott már, benne igazi biozöldségekkel. Ez adta azt az ötletet, hogy a közeljövőben kipróbáljam a francia konyhát az Őrségben.

Mirt is ne? Kurilla László jeleskedik a szakácsművészetben is. Ha a tájék turisztikai kínálatára figyelünk, akkor ez a gasztronómiai szín (íz) még hiányzik a palettáról. A biofarmos számára azonban nem kis feladat a 10 hektáros terület fenntartása. Ráadásul gondozni kell a 15 lovat. A vendégek pedig a pacikra vevők leginkább.

- Az andalúzai testesíti meg leginkább az ember és az állat közti, bensőséges kapcsolatot. Nem kényeztetem el őket, télen is kint kószálhatnak a réten. A lányom Bordeauxban egyetemista, most Budapesten folytatja tanulmányait. Azt hiszem, ez erősíti a kötődés az ország iránt.

 

- Az már régen volt, amikor fiatalemberként, egy nyugdíjas csoportba ékelődve, piros útlevéllel Jugoszláviába utazhattam. Nem sokat teketóriáztam, átsétáltam a határon, Triesztben kötöttem ki. Ezzel egy másik pálya indult el. Miközben itthon disszidálásért 2 évre ítéltek, Párizsban nyelveket tanultam. Aztán eljutottam Spanyolországba, Andalúzia tartományba. Évekig éltem itt, bedolgoztam magam a lovas turizmusba. Aztán ismét Párizs, számítástechnika. A legjobb időben; volt úgy, hogy a cégem 120 embert foglalkoztatott. Amikor kissé robottá vált ez a munka, megint egy váltás: Kercaszomor. 2008-ban két gyermekemmel a környéken nyaraltam. Nagyon megszerettem az andalúziai lovakat, hát ebben a kis faluban vettem egy birtokot és hozzá négy patást. Ezek a jószágok nem csak emberszeretők, de türelmesek is: álló héten át utaztak, amíg ide értek - mondja a férfi, aki most kétlaki életet él. Amíg tart a jó idő, addig a birtokon ténykedik, a lovakkal törődik. Idővel kisebb épületeket is felhúzott, bekapcsolódva az őrségi turizmus vérkeringésébe.

- Versaillesben lakom, ne kérdezze, hogy mi a véleményem Trianonról - mosolyodik el. - Voltak gondok az indulásnál, családi tragédia is ért, de az ember nem adja fel egykönnyen. Itt nem a nulláról kezdtem, hiszen volt egy macskám - simogatja meg a jószágot. - Azt vallom, hogy a természet mindenre gyógyír. Ha este kiülök a ház elé és látom a lovakat a lemenő nap fényében, hát annál szebb látvány nem adatik meg az emberfiának. Igaz, sok a munka, de akadnak segítők. Az egyikük, Ramóna, kis kertészetet is összehozott már, benne igazi biozöldségekkel. Ez adta azt az ötletet, hogy a közeljövőben kipróbáljam a francia konyhát az Őrségben.

Mirt is ne? Kurilla László jeleskedik a szakácsművészetben is. Ha a tájék turisztikai kínálatára figyelünk, akkor ez a gasztronómiai szín (íz) még hiányzik a palettáról. A biofarmos számára azonban nem kis feladat a 10 hektáros terület fenntartása. Ráadásul gondozni kell a 15 lovat. A vendégek pedig a pacikra vevők leginkább.

- Az andalúzai testesíti meg leginkább az ember és az állat közti, bensőséges kapcsolatot. Nem kényeztetem el őket, télen is kint kószálhatnak a réten. A lányom Bordeauxban egyetemista, most Budapesten folytatja tanulmányait. Azt hiszem, ez erősíti a kötődés az ország iránt.

 

- Versaillesben lakom, ne kérdezze, hogy mi a véleményem Trianonról - mosolyodik el. - Voltak gondok az indulásnál, családi tragédia is ért, de az ember nem adja fel egykönnyen. Itt nem a nulláról kezdtem, hiszen volt egy macskám - simogatja meg a jószágot. - Azt vallom, hogy a természet mindenre gyógyír. Ha este kiülök a ház elé és látom a lovakat a lemenő nap fényében, hát annál szebb látvány nem adatik meg az emberfiának. Igaz, sok a munka, de akadnak segítők. Az egyikük, Ramóna, kis kertészetet is összehozott már, benne igazi biozöldségekkel. Ez adta azt az ötletet, hogy a közeljövőben kipróbáljam a francia konyhát az Őrségben.

Mirt is ne? Kurilla László jeleskedik a szakácsművészetben is. Ha a tájék turisztikai kínálatára figyelünk, akkor ez a gasztronómiai szín (íz) még hiányzik a palettáról. A biofarmos számára azonban nem kis feladat a 10 hektáros terület fenntartása. Ráadásul gondozni kell a 15 lovat. A vendégek pedig a pacikra vevők leginkább.

- Az andalúzai testesíti meg leginkább az ember és az állat közti, bensőséges kapcsolatot. Nem kényeztetem el őket, télen is kint kószálhatnak a réten. A lányom Bordeauxban egyetemista, most Budapesten folytatja tanulmányait. Azt hiszem, ez erősíti a kötődés az ország iránt.

 

- Versaillesben lakom, ne kérdezze, hogy mi a véleményem Trianonról - mosolyodik el. - Voltak gondok az indulásnál, családi tragédia is ért, de az ember nem adja fel egykönnyen. Itt nem a nulláról kezdtem, hiszen volt egy macskám - simogatja meg a jószágot. - Azt vallom, hogy a természet mindenre gyógyír. Ha este kiülök a ház elé és látom a lovakat a lemenő nap fényében, hát annál szebb látvány nem adatik meg az emberfiának. Igaz, sok a munka, de akadnak segítők. Az egyikük, Ramóna, kis kertészetet is összehozott már, benne igazi biozöldségekkel. Ez adta azt az ötletet, hogy a közeljövőben kipróbáljam a francia konyhát az Őrségben.

Mirt is ne? Kurilla László jeleskedik a szakácsművészetben is. Ha a tájék turisztikai kínálatára figyelünk, akkor ez a gasztronómiai szín (íz) még hiányzik a palettáról. A biofarmos számára azonban nem kis feladat a 10 hektáros terület fenntartása. Ráadásul gondozni kell a 15 lovat. A vendégek pedig a pacikra vevők leginkább.

- Az andalúzai testesíti meg leginkább az ember és az állat közti, bensőséges kapcsolatot. Nem kényeztetem el őket, télen is kint kószálhatnak a réten. A lányom Bordeauxban egyetemista, most Budapesten folytatja tanulmányait. Azt hiszem, ez erősíti a kötődés az ország iránt.

 

Mirt is ne? Kurilla László jeleskedik a szakácsművészetben is. Ha a tájék turisztikai kínálatára figyelünk, akkor ez a gasztronómiai szín (íz) még hiányzik a palettáról. A biofarmos számára azonban nem kis feladat a 10 hektáros terület fenntartása. Ráadásul gondozni kell a 15 lovat. A vendégek pedig a pacikra vevők leginkább.

- Az andalúzai testesíti meg leginkább az ember és az állat közti, bensőséges kapcsolatot. Nem kényeztetem el őket, télen is kint kószálhatnak a réten. A lányom Bordeauxban egyetemista, most Budapesten folytatja tanulmányait. Azt hiszem, ez erősíti a kötődés az ország iránt.

 

Mirt is ne? Kurilla László jeleskedik a szakácsművészetben is. Ha a tájék turisztikai kínálatára figyelünk, akkor ez a gasztronómiai szín (íz) még hiányzik a palettáról. A biofarmos számára azonban nem kis feladat a 10 hektáros terület fenntartása. Ráadásul gondozni kell a 15 lovat. A vendégek pedig a pacikra vevők leginkább.

- Az andalúzai testesíti meg leginkább az ember és az állat közti, bensőséges kapcsolatot. Nem kényeztetem el őket, télen is kint kószálhatnak a réten. A lányom Bordeauxban egyetemista, most Budapesten folytatja tanulmányait. Azt hiszem, ez erősíti a kötődés az ország iránt.

 

- Az andalúzai testesíti meg leginkább az ember és az állat közti, bensőséges kapcsolatot. Nem kényeztetem el őket, télen is kint kószálhatnak a réten. A lányom Bordeauxban egyetemista, most Budapesten folytatja tanulmányait. Azt hiszem, ez erősíti a kötődés az ország iránt.

 

- Az andalúzai testesíti meg leginkább az ember és az állat közti, bensőséges kapcsolatot. Nem kényeztetem el őket, télen is kint kószálhatnak a réten. A lányom Bordeauxban egyetemista, most Budapesten folytatja tanulmányait. Azt hiszem, ez erősíti a kötődés az ország iránt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!