Hírek

2011.09.25. 15:35

Nemzetiségi nap - Horvátok, németek, romák, szlovének együtt

Nyolcadszor rendeztek szombaton nemzetiségi napot a megyeszékhelyi Múzeumfaluban. Gazdag, sokszínű kultúrát őriznek a vasi nemzetiségek.

Némethy Mária

A népi kultúra Vas megyében (is) valóságos reneszánszát éli. Megyénk változatos földrajzi-táji adottsága, a különböző etnikumú népek évszázados együttélése sokszínű kultúrát teremtett.

Aki szombaton ellátogatott Szombathelyen a Múzeumfaluba, a nemzetiségi napra, meggyőződhetett arról, milyen gazdag hagyomány őrződött itt meg.

A nyolcadik alkalommal megrendezett összejövetel résztvevőit Angelina Trajkovski, a Szlovén Köztársaság főkonzulja köszöntötte. Elmondta, a többségi nemzet sokat tesz azért, hogy a kisebbségek megőrizhessék nemzeti öntudatukat. Külön megemlítette Puskás Tivadarnak, Szombathely polgármesterének és munkatársainak fogékonyságát a kisebbségi kérdések iránt. A főkonzul az együttélés fontos elemeként hangsúlyozta a kíváncsiságot egymás szokásainak, hagyományainak megismerésére. Véleménye szerint a kisebbség egy tükör, amely nagyon érzékenyen adja vissza, tükrözi a többség szemléletét. A város részéről dr. Takácsné dr. Tenki Mária tanácsnok jó napot kívánt szlovénül, horvátul, németül és a romák nyelvén is, majd szólt arról, hogy évszázadok óta békésen élnek itt a szomszédos országokból betelepedett, vagy betelepített nemzetiségek, akik kultúrájukat sokféle formában – táncház, színház, író-olvasó találkozó, bál, kiállítás, nemzetiségi nap – őrzik, ezzel erősítik identitástudatukat, anyanyelvüket. Köszöntőjét azzal zárta: a mai nap a generációk egymásra találására is jó alkalom.

Nagy Zoltán, a Savaria Múzeum igazgatója a helyszínről, a Múzeumfaluról mondta el: az ott elhelyezett régi házak, nagyságuk, elhelyezésük is azt tükrözi, hogy németek, horvátok, szlovénok és magyarok milyen jól megfértek mindig egymás mellett. Ezután a szlovén, a roma, a horvát és a német kisebbségi önkormányzatok vezetői köszöntötték az egybegyűlteket, majd a kis színpadon egymást követték a kulturális csoportok előadásai.

A szlovén és a horvát háznál, a német porta udvarán ismerkedni lehetett a népi mesterségekkel. A műhelyvezetők segítettek mintadarabokat készíteni, s volt lehetőség néptánc tanulására is. A hangulatos nemzetiségi nap táncházzal, a vaskeresztesi szüreti hagyományok bemutatásával, szőlőpréseléssel, mustkóstolással zárult.


A Vas megyében élő nemzetiségek saját hagyományaikkal gazdagították a kulturális örökséget. Szombaton a szlovén asszonyok megmutatták, hogyan készülnek a papírvirágok, de volt csuhé- és terménybáb készítés, mozaik kirakás, kékfestő anyagból babakészítés, gyöngyfûzés és sok más is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!