Hírek

2012.04.17. 08:47

Borverseny és Borbál Bejcgyertyánosban

Szombaton szervezték meg Bejcgyetyánosban a sok éves hagyománnyal rendelkező Borversenyt és Borbált.

Péntek Enikő

1993-ban volt a településen az első Borverseny, azóta két év kihagyással minden évben zsűriztethették boraikat a helyi és környékbeli borosgazdák.

A közel két évtized alatt három szervezőgárda adta át egymásnak a stafétát a lebonyolítás terén. A váltások biztosították a rendezvény időnkénti felfrissülését, hiszen bár az alapprogram mindenkinél ugyanaz volt, nevezetesen borok zsűrizése, értékelése, aztán egy hangulatos bál keretében a kóstolgatás, mulatozás, azért minden időszaknak megvolt a maga sajátossága.

Az elején csak helyi gazdák versenyeztették boraikat, a zsűriben borszakértő, vendéglős és egy-egy köztiszteletben álló helyi gazda kapott helyet, s büfé működtetése hozott némi bevételt a következő évi előkészületek finanszírozására.

A következő szervezőcsoport - részben a törvényi szigorítások miatt - úgymond "batyus bállá" változtatta a programot, viszont látványos taláros testülettel, igazi borlovagokkal értékeltette a nedűket.

A jelenlegi szervezők, az Együtt Bejcgyertyánosért Egyesület tagjai borszakértőket, hegybírókat kértek fel a minősítésre, és meleg vacsorával várták az előre bejelentkezett vendégeket. A helyi Napfény Dal- és Tánccsoport bordalokkal szórakoztatta a közönséget. Már nem csak helyi termést bírálnak, bárki elhozhatja saját készítésű borát, aki kíváncsi egy szakértő zsűri véleményére.

Az emléklapok, bronz, ezüst és arany oklevelek mellett szinte minden évben kiosztásra került egy-két kiemelt arany minősítés mind a fehér, mind a vörös bor kategóriában.

Az idei évben először egy emlékplakettel külön jutalmazták a legsikeresebb bejcgyertyánosi bort, melyet Molnár Zoltánnak sikerült elnyernie. Még egy különdíjat adtak ki az idei borversenyen. Tóth Zoltán a falu kemence-mestere címet kapta, mivel minden rendezvényre ő süti meg a közös kemencében az asszonyok által dagasztott tésztából a kenyeret, langallót. Egy hatalmas péklapát boldog tulajdonosa lett közösségi munkája elismeréseként.

A Borversenyek kétségtelenül legnagyobb haszna az, hogy a gazdák nagy része sokkal jobban odafigyel a borok kezelésére, megfogadja a szakértők tanácsait, s legalább annyira ügyel a minőségre, mint a mennyiségre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!