Hírek

2012.04.13. 14:59

Bük és Törökbálint: tíz éve testvérvárosok

Szombaton ünnepli Bük és a Pest megyei Törökbálint testvérvárosi kapcsolatának tíz éves jubileumát.

Varga Krisztina

A fürdővárosnak két testvértelepülése van: a németországi Illingennel  2001. májusában, Törökbálinttal pedig 2002. április 14-én  írtak alá együttműködési szerződést.

Törökbálint a budai dombvidék egyik legkedveletbb települése, mely már a kora népvándorlás kora óta lakott terület. A környező dombokon erdei séta- és turistautakat alakítottak ki, a helyreállított Kálváriáról és az Anna-hegyen épült kilátóból kellemes panoráma nyílik a fővárosra és a budai hegyekre.

A testvérvárosi kapcsolat létrejötte óta együttműködés épült ki a két település intézményei, egyházai, civil szervezetei és polgárai között is. Kölcsönösen ott voltak egymás nevezetesebb alkalmain, így például a törökbálinti aratóbanda sohasem hiányozhat a Büki Nyár rendezvénysorozatát megnyitó aratóbemutatóról.

A közös pillanatok emlékét fotók is őrzik. Ma délután három órakor ezekből a felvételekből nyílik kiállítás  a művelődési központ tanácstermében. Akik a szomszédolást  objektívjükkel végigkísérték: Bodorkós András újságíró, grafikus-fotós, illetve Haraszti Gyula, aki kezdettől a kapcsolat létrejöttén és ápolásán fáradozott. A kiállítást Horváth Lajos nyugalmazott polgármester ajánlja a közönség figyelmébe. A megnyitó után a két település  művészeti csoportjai adnak kulturális műsort a színházteremben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!