Hírek

2012.04.26. 16:19

Megújult a Sághegyi Múzeum

Az Őrségi Nemzeti Park peremén fekszik a Ság hegyi tájvédelmi körzet, amelynek értékei nemcsak védelmet, hanem közismertséget is érdemelnek. Az Őrségi Nemzeti Park égisze alatt újult meg a Sághegyi Múzeum.

Ölbei Lívia

A Kemenes Vulkánpark megvalósítására közösen pályázott a celldömölki önkormányzat és az Őrségi Nemzeti Park igazgatósága; a Ság hegy tájvédelmi körzetként ez utóbbi szervezet fennhatósága alá tartozik. A munkamegosztás szerint az Őrségi Nemzeti Park hatásköre volt a hajdani bazaltbánya trafóházában 1978-ban kialakított Sághegyi Múzeum teljes felújítása, a hegy lábánál épülő különleges földtörténeti bemutatóhely munkálatai az önkormányzatra tartoznak: a tervek szerint egy év múlva készül el, ez lesz a Vulkánpark központi épülete. A Vulkánpark-projektre összesen 433 millió pályázati forint áll rendelkezésre; a frissen átadott múzeum külső-belső fölújítása - plusz a hozzá tartozó új kőpark, játszókert és a Vulkánösvény kialakítása - 37 millióba  került.

Az időjárással is szerencsénk van a megnyitó napján: ez már nem is tavasz, hanem nyár, és a meredek lejtőn fölkapaszkodva erős a Ság hegy (kék ég, zöldellő növényzet, madárdal, bárányfelhők) vonzása. És a múzeumé is: csak közel kell hozzá menni. 

Dr. Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park igazgatója köszöntőjében kiemeli: a Nyugat-Dunántúl mindig élen járt a természetvédelemben. A Ság hegy is korán, 1975-ben lett tájvédelmi körzet, az 1978-ban  megnyitott  kiállítást a Vas megyei múzeumi igazgatóság rendezte be és működtette.  A Vulkánpark-projektben fölújított Sághegyi Múzeummal most már az Őrségi Nemzeti Park rendelkezik: a kiállítás  meg a kőpark, játszókert és a kráterhez vezető  Vulkánösvény megtervezésére és kivitelezésére a maga területén többszörös díjnyertes Patkós Stúdió kapott megbízást. Patkós Gábor azt mondja, a 2000-es évek elején a saját kreativitásuk nyomán álltak rá a múzeumi interaktivitásra, amely azóta, tegyük hozzá, valóságos trenddé vált. Persze nem könnyű jól csinálni. A puding próbája az evés: Dr. Markovics Tibor Söptei Józsefné alpolgármester és dr. Harangi Szabolcs geológus-vulkanológus (a Vulkánpark-projekt szakmai megálmodója) társaságában ünnepélyesen átvágja a szalagot, a közönség átlépheti a küszöböt és gyerek, felnőtt egy szempillantás alatt birtokba is veszi a múzeumot, amely lám, működik.

Most nem az Eötvös-féle torziós inga határozza meg a látványt (a szerkezet itt maradt, csak kicsit eldugva). De van szem előtt más: Mit látnak kezeim? című játék egyrészt információkat közöl a Ság hegy kőfajtáiról, másrészt látni, tapintani is engedi őket. Lehet kőnyomatot készíteni: a satírozás után a hegy hajdani növényeinek, állatainak rajza tűnik föl a papíron. Lehet régi borospincét berendezni. Lehet bányászati robbantást imitálni, lehet a híres macskőkőből utat építeni. Lehet pumpával magokat röptetni: ördögszekér, fújja a szél. Sőt, lehet keresztespók módjára hálót szőni, és várni türelmesen a zsákmányt.

A frissen (újra) megnyílt Sághegyi Múzeum remélhetőleg sok látogatót vonz: október 15-éig, szerdától vasárnapig - naponta 9.30-tól 15.30-ig - tart nyitva.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!