Hírek

2012.04.05. 18:23

Újabb átadások - A múzeum és a könyvtár a városhoz tartozik

Kikerül a Megyei Intézményfenntartó Központok (MIK) irányítása alól a 2012. január 1-én megyei fenntartásból átvett kulturális intézményrendszer.

Merklin Tímea


Az állami tulajdonba vételt követő, MIK-fenntartással megoldott átmeneti állapot megszűnik, megszülettek a vonatkozó kormányhatározatok. Az április 3-i Magyar Közlönyben olvashatjuk azt a kormányhatározatot, amely a megyei múzeumok, könyvtárak és közművelődési intézmények további fenntartásáról szól. Eszerint a január 1-től állami tulajdonba és fenntartásba került szervek április 1-től önállóan működő és gazdálkodó módon vagy önállóan működő gazdálkodási besorolásuk szerint működnek tovább.

A közművelődési intézmények és a közművelődési feladatokat ellátó alapítványok, gazdasági társaságok feladatait a nemzeti erőforrás miniszter irányítása alá tartozó központi költségvetési szerv látja majd el.

A megyei múzeumok és könyvtárak a megyeszékhely megyei jogú városok fenntartásába kerülnek.

A megyei múzeumok tagintézményeit az illetékes települési önkormányzatok fenntartásába ajánlják. Április 30-a annak a határideje, hogy a fenntartói feladatok átadását előkészítsék, a szükséges tárgyalásokat lefolytassák. Június 30-a pedig azé, hogy a megyei múzeumok és könyvtárak átadására vonatkozó megállapodásokat megkössék.

A kormánydöntésről szóló sajtótájékoztatón elhangzottak szerint a megyei levéltárak fenntartója a Nemzeti Erőforrás Minisztérium lesz május 1- től. Fiókintézményekként integrálódnak az országos levéltárból létrejövő Magyar Nemzeti Levéltárba. Ez az ország egyik legnagyobb szervezete lesz, olyan végpontokkal, mint Nyíregyháza vagy Szombathely. Az érintett intézmények számára még sok a kérdés, a gyakorlat mutatja majd meg, hogy működik az új rendszer.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!