Hírek

2012.05.19. 15:05

A Batthyány-család naplói: a kötetet szombaton mutatták be Körmenden

Körmend - A 2003-ban boldoggá avatott dr. Batthyány-Strattmann László családjának 1907 és 1931 között írt naplói, krónikái jelentek meg egy kötetben. A könyv bemutatója szombat délelőtt volt Körmenden, a plébánia közösségi termében.

Némethy Mária

A 2003. március 23-án Rómában boldoggá avatott dr. Batthyány-Strattmann László életének kutatása nem állt le. Így kerültek elő az eddig alig, vagy egyáltalán nem ismert családi naplók, visszaemlékezések. Ezekből a szövegekből kiderült, hogy a népes Batthyány-családban szinte mindenki vezetett naplót. Maga Batthyány László egy éven át örökítette meg a családi eseményeket 1926-ban, ez már a 70-es évek végén megjelent Kismartonban (Eisenstadtban).

A szombaton bemutatott kötetben hét napló szövegét találja az olvasó. Írói: Dr. Batthyány-Strattmann László (1907 január), hitvese Mária Terézia Coreth (1907, 1920), Lili leányuk (1918–1920), az elsőszülött Ödön (1920), és húga Blanka írása, aki a súlyos beteg édesapja mellett virrasztott a bécsi kórházban (1929–1931). A naplókat három visszaemlékezés követi. Írói: a herceg-orvos legkisebb húga, Pálffy Sándorné született Batthyány Erzsébet (Lici), majd sógornője és asszisztense Lilly Coreth (később Magdalena OSB apáca), végül az egész családi történetet idős korában összefoglaló leánya, Batthyány Lili (+2001). A függelékben olvasható az a levél, amelyet 1930 júniusában a halálos beteg dr. Batthyány a betegápolásról diktált sógornője, az akkor már bencés apáca, Lilly Coreth kérésére.

A naplók és a visszaemlékezések fordítását, illetve átírását dr. Salacz György szemészprofesszor és dr. Puskely Mária szerzetestanár végezte. A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének Körmendi Csoportja és a Szegények Orvosa Körmendért Alapítvány meghívására ma ők ismertették a kötetet a plébánia közösségi termében összegyűlt közönségnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!