Hírek

2012.05.25. 15:48

Az iskoláknak az egyház jelent alternatívát

Vas megyére nem jellemző, hogy az iskolafenntartók keresik az egyházak segítségét az oktatási intézmények üzemeltetésében.

Varga Krisztina

Az államosítástól való félelmében országszerte számos önkormányzat adja át iskoláját egyházi fenntartásba. Megyénkre nem jellemző ez a tendencia - tudtuk meg.

- Ilyen megkeresés nem történt felénk az egyházmegyében - mondta el Császár István püspöki helynök. - Még az ősztől vettünk át egy óvodát Zalegerszegen, de ott már korábban is keresztény szellemben végezték a munkájukat a pedagógusok.

A helynök hozzátette: a meglévő egyházi iskolai hálózatot nem kívánják bővíteni az egyházmegyében, erre nincs is kapacitása a püspökségnek. Annak is örülnek, hogyha a meglévő egyházi fenntartású intézmények a hivatásuknak megfelelően helyt tudnak állni, hiszen az oktatás missziós terület is, segít az ott nevelkedő diákokban elmélyíteni a a keresztény elkötelezettséget. Császár István azt a véleményét fejezte ki: attól nem lesz egy iskola egyházi, ha a táblát kicserélik rajta, s az egyházmegyét nem is érinti ez a tendencia.

Az országos evangélikus egyház május folyamán pár nap alatt öt oktatási intézmény átvételéről döntött.

- Ezek közül négyről biztosan tudom, hogy már évek óta tervezték a korábbi egyházi iskola visszaállítását - egészítette ki a híreket Gregersen Labossa György szombathelyi evangélikus lelkész. A most kialakult pánikhelyzet legfeljebb felgyorsította a folyamatot. Vasban egyelőre nincs szó újabb intézmény átvételéről, bár ott, ahol a hagyomány, az élő gyülekezet és a biztató jövő ezt indokolttá teszi, később nem kizárt a fejlesztés.

A lelkész elképzelhetőnek látja, hogy egyes önkormányzatok nagyobb biztonságban látják az iskolájukat egy helyi közösség gondozásában, mint állami kezelésben. Ez esetben arra biztatnám őket, hogy ha már ily módon akarják védeni a helyi érdekeket, akkor olyan egyházat válasszanak, akik mögött sok évszázados hagyományok állnak. hangsúlyozta.

Mesterházyné Gyimesi Ilona szombathelyi oktatási irodavezető nem hallott Szombathelyen ilyen kezdeményezésről.

- Nem értem ezt a kapkodást, amikor még semmi nem dőlt el, várjuk a Köznevelési törvény végrehajtási utasításait - nyilatkozta.

Sem a katolikus, sem az evangélikus egyház nem bővít

Vas megyében a katolikus egyház négy általános iskolát, egy óvodát és két kollégiumot üzemeltet, ezen kívül egy általános és egy középiskola működik szerzetesrendek fenntartásában. Az evangélikus egyház egy óvodával, egy általános és egy középiskolával van jelen a megye oktatási intézményhálózatában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!