Hírek

2012.05.10. 15:22

Börtön és vagyonelkobzás a Napfény Lakópark megvalósítóinak

Nem jogerősen börtönbüntetést szabott ki a Szombathelyi Törvényszék a Napfény Lakópark-ügyként elhíresült per vádlottjaira. Több tízmilliós vagyonelkobzás és kártérítés is szerepel az ítéletben.

Simon Erzsébet

Ítéletet hirdetett szerdán a Szombathelyi Törvényszék a Napfény Lakópark-perben. Mindhárom vádlottat bűnösnek találta a dr. Rácz József vezette büntetőtanács: az elsőrendű M. G. és a másodrendű M. Z. terhére folytatólagosan, társtettesként elkövetett csalást, magánokirat-hamisítást, számvitel rendjének megsértését rótta. Ezért mindkettejüket három év és négy hónap börtönbüntetésre ítélte, 4-4 évre eltiltotta őket a közügyek gyakorlásától, s ugyanennyi ideig nem viselhetnek vezető tisztséget gazdasági társaságban.

A harmadrendű L. L. K.-t - aki nem jelent meg az ítélethirdetésen - folytatólagosan elkövetett sikkasztásban, magánokirathamisításban, számvitel megsértésében találta bűnösnek a bíróság. Négy év börtönt szabott ki rá, öt évre tiltotta el a közügyek gyakorlásától, s öt évig nem lehet gazdasági társaság vezetője. L. L. K.-t 25,5 millió forint vagyonelkobzásra ítélték, az M.-testvéreknek pedig 29,9 millió forint kártérítést kell fizetniük.

A fivérek cége, az Euro Queen Kft. és a M. G. illetve L. L. K. által alapított Napfény Lakópark Kft.  volt az építője illetve építtetője a Petőfi telepi Napfény Lakóparknak. A bíróság a váddal megegyezően úgy látta, a kivitelező el nem végzett munkákat számlázott le a megrendelőnek, jogtalan volt a kivitelezői díjemelés mértéke is, hiszen erre vonatkozóan nem történt szerződésmódosítás.

L. L. K., aki a lakások értékesítését irányította, a vevőktől foglaló vagy vételár-előleg címén átvett pénzösszegekkel a sajátjaként rendelkezett, nem fizette be a zárolt vevői számlákra. Az  52,1 millió forintos kárból a bíróság szerint 26,6 millió forint a későbbiekben megtérült. A bíróság ítélete a bizonyítékok mérlegelésével, egyesített, kimunkált szakértői véleményekre alapszik. Az ügyész tudomásul vette a verdiktet, az első- és másodrendű vádlott jogi képviselői a tényállás megalapozatlansága  miatt, illetve  felmentésért, enyhítésért fellebbeztek, a harmadrendű vádlott később él jogorvoslattal. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!