Hírek

2012.05.18. 18:00

Finom és gyors: megjelent legújabb szakácskönyvünk!

Megyei körkép - Már kapható a Pannon Lapok Társasága Villámgyors ételek könyve című új receptgyűjteménye.

Vas Népe

Minden háziasszony kerülhet olyan helyzetbe, hogy későn ér haza a munkából, vagy váratlan kedves vendégének szeretne kedveskedni valami finomsággal. Ilyenkor villámgyorsan kell elővarázsolni valamit az otthon kéznél levő hozzávalókból. Olvasóinktól ezúttal azt kértük, hogy olyan ételek, levesek, desszertek receptjeit küldjék be, amelyeket hamar el lehet készíteni. Most sem csalódtunk a háziasszonyokban: a négy megyéből beküldött receptekből szép kötet állt össze. Az ételeket Szuromi János, a Gizella Hotel séfje tesztelte és készítette el az ínycsiklandozó fotókhoz.

A Villámgyors ételek könyvét a korábbi kötetekhez hasonlóan szintén az olvasók által beküldött receptekből állították össze a szerkesztők. Vas megyéből ezúttal is közel negyvenen vállalkoztak rá, hogy másokkal is megosszák jól bevált receptjeiket. A beküldők között számos már jól ismert névvel találkoztunk, de akadt néhány olvasónk, aki ezúttal kapott kedvet a receptközléshez. Különösen örültünk annak, hogy néhány családból többen is pályáztak, bizonyítva ezzel, hogy a jó példa ragadós.

Ezúttal két, már a korábbi kötetekben is szereplő háziasszonyt kerestünk fel, hogy a gyorsan elkészíthető fogásokról, a konyhai műveleteket gyorsító trükkökről beszélgessünk velük. Horváth Gézáné Márti sárvári közreműködőnk a munkaigényes, ám nagyon finom kapucíner szeletével vált ismertté a Vas Népe olvasói körében. Vajon mennyire tartja értéknek a gyorsaságot a konyhában?

- Tény, hogy én azt szeretem, amikor dolgozni kell egy süteménnyel, ha munkaigényes - mondja nevetve. De finom lehet egy ripsz-ropsz elkészülő édesség is. Amikor nincs sok időm, darált kekszes golyókat szoktam készíteni, de nagyon hamar megsülnek a kevert tészták is.

Márti mindjárt meg is mutat egyet. A zongorabillentyű fantázianevű süteményhez csak össze kell keverni mindent és már mehet is a sütőbe. Először 21 deka puhított Ramát keverünk habosra ugyanannyi porcukorral, majd fél deci rummal. Külön összevegyítünk 15 deka lisztet, késhegynyi sütőport, 21 deka darált diót, egy citrom héját. A kettőt összeforgatjuk, végül óvatosan hozzáadjuk 5 tojás habját. 22x38 centis tepsiben, 200 fokon 20 percig sütjük. Az öt tojás sárgáját 21 deka szitált porcukorral fehéredésig keverjük, a megsült forró süteményre kenjük. Dió helyett mákkal is készíthető, mutatós, jól csomagolható, sokáig eláll és nagyon finom!

Márti konyháján a falakon köröskörül szűrők, kanalak, lapátok lógnak. Gyorsaságának ez az egyik titka. Más habverője van a pudinghoz, a rántáshoz, a tojáshoz, a habcsókhoz, a palacsintához. Krémkiszedő lapátból, kenőkésből, szűrőkből is akad bőven. Ezért ha több is kell egy-egy süteményhez, nem kell munka közben állandóan mosogatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!