Hírek

2012.05.25. 16:40

Hajnalban elindult a Csíksomlyó Expressz

Szombathely - Csíksomlyó Expressz és Székely Gyors néven két különvonat indult mintegy 1400 zarándokkal a szombati csíksomlyói búcsúba pénteken Magyarországról az Indóház közlekedési szaklap és a Kárpáteurópa Utazási Iroda szervezésében.

MTI

Mindkét vonat szerelvényeit a MÁV-START Zrt. állította ki, a mozdonyokat a MÁV-TRAKCIÓ üzemelteti, a Csíksomlyó Expressz szerelvényeit az Aranycsapat-mozdony, míg a Székely Gyors kocsijait a Nohab-mozdony húzza.

A Szombathelyről péntek kora hajnalban indult Csíksomlyó Expressz utasait a budapesti Keleti pályaudvaron ünnepélyesen búcsúztatták, és püspöki áldással indult útjára, Buzánszky Jenő „csapatkapitánnyal” a fedélzeten. A Csíksomlyó Expressz ünnepélyes köszöntésén jelen voltak a MÁV-START Zrt. és a MÁV TRAKCIÓ vezetői, köztük Ungvári Csaba, a MÁVSTART Zrt. vezérigazgatója, Zaránd György, a személyszállító vasúttársaság vezérigazgató-helyettese, és Rácz Imre, a MÁV-TRAKCIÓ vezérigazgatója.

Az idén ötödik alkalommal közlekedő Székely Gyors, illetve társvonata, a Csíksomlyó Expressz eltérő útvonalon érik el úti céljukat, Mádéfalvát.

A szervezők tájékoztatása szerint a vonat utasai többi között szombaton elmennek a csíksomlyói búcsúba, vasárnap részt vesznek a civil kezdeményezésre felújított 30-as MÁV-ôrháznál tartandó megemlékezésen, Gyimesbükkösön, ahol emléktáblát avatnak, és megemlékeznek a Székely Gyors öt évvel ezelőtti indulására, Buzánszky Jenő vasárnap este közönségtalálkozón vesz részt Csíkszentsimon településen.

Mindkét zarándokvonat utasait több száz székely családnál szállásolják el a falusi turizmus keretében. A zarándokvonatok május 28-án, hétfôn indulnak vissza Magyarországra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!