Hírek

2012.05.20. 04:14

Harc a pollenekkel - Évről-évre egyre több az allergiával küzdő beteg

Szombathely - Az allergiás megbetegedések száma világszerte évről évre növekszik, ma már nyugodtan nevezhetjük népbetegségnek. Az allergia különféle tünetben nyilvánulhat meg: ismert formája a szénanátha, de ide tartoznak a bőrkiütésekkel járó formák és az ételallergiák is. Ezen a héten a levegőben leginkább a fenyőfélék pollenje száll.

Bajdó Bettina

Évről-évre egyre több közöttünk az allergiás ember. Magyarországon minden harmadik-negyedik ember küszködik valamilyen átmeneti vagy állandósult allergiával. Másfél millióra tehető a szénanáthában szenvedők száma, közel kétmillió bőrallergiás beteget és 140 ezer asztmás beteget kezelnek és tartanak nyilván. Az allergia egyfajta túlérzékenység, a szervezet immunrendszerének kóros túlműködése. A betegség tünetei igen sokfélék lehetnek: a bőrön csalánkiütés, a szemen kötőhártya-gyulladás alakulhat ki, az orrnyálkahártya túlérzékenységét pedig szénanáthának nevezik. Az allergia legsúlyosabb megnyilvánulása a légutak túlérzékenysége, amely, ha tartósan fennáll, időnként súlyos tünetekkel járó asztmát válthat ki.

Dr. Stánitz Éva megyei tiszti főorvos, a Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének vezetője elmondta, hogy az épület tetején működő pollencsapda heti rendszerességgel ad adatokat arra vonatkozóan, hogy éppen milyen virágporral telített a levegő.

- A hűvös és szeles idő miatt csökkentek a levegőben a pollenek, ugyanis a szél kifújta a virágport a levegőből - mondta a tiszti főorvos. - Azonban a levegő melegedésével ismét emelkedik majd a pollenek mennyisége. A népegészségügyi szolgálat által működtetett pollencsapda Szombathelyen a legnagyobb mértékben a fenyőfélék virágporát regisztrálta az elmúlt napokban. A kora nyári pollenszezonban a kőris, és a pázsitfűfélék pollenje csak kisebb mértékben van jelen a levegőben.

Hazánkban a pollenszezont három fő szakaszra lehet elkülöníteni. Az első tavasszal, a fák virágzásakor kezdődik, a második pedig májustól a nyár közepéig tart, ekkor a füvek és egyes gyomnövények okoznak panaszokat. A harmadik - a július végétől őszig tartó szakasz -, amikor a parlagfű, az üröm és a libatopfélék szórják pollenjüket.

- Azoknak, akik allergiában szenvednek, ajánlatos figyelni a pollennaptárt, virágzás előtt két héttel megkezdeni a terápiás megelőzést, hogy tüneteik mérséklődjenek a pollenszórás megindulásakor - hangsúlyozta a megyei tiszti főorvos. - Azonban fontos, hogy a gyógyszerszedés megkezdése előtt kikérjék a kezelőorvos tanácsait. Manapság sokan egyet-kettőt tüsszentenek, s máris megkezdik a recept nélkül is kapható, allergiaellenes szerekkel a saját kezelésüket. Én azt mondom, hogy inkább kérjük ki az orvos tanácsait, ha nem enyhülnek a tünetek. Még felnőtt korban is képes a saját szervezetünk védekezni az allergia ellen, ezért érdemes pár napot várni a tünetek jelentkezés után, hátha elmúlik a probléma. Ez azonban nem igaz az erős tünetekre. Azokkal mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

A tiszti főorvos pár jó tanáccsal is ellátta még az allergiában szenvedőket: Aki allergiás, az a pollenszezon ideje alatt a szabadidős programokat tervezze inkább zárt térbe. Ajánlatos naponta hajat mosni, mivel a haj a fő pollenraktár, hiszen a pollenszemcsék ezrei tapadhatnak meg rajta. Nem árt gyakran cserélni az ágyneműt, elsősorban a párnahuzatot és a ruhákat is naponta mossák ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!