Hírek

2012.05.31. 06:04

Könnyelműségre adhat okot? Megszakított terhesség, tablettával

Szombathely - Az elmúlt hetekben komoly sajtóvisszhangot kapott az abortusztabletta lehetséges bevezetése és engedélyezése. A kormány döntése szerint a terhesség megszakítását továbbra is csak műtéttel lehet végezni.

Bajdó Bettina

Magyarországon az abortusz szigorú feltételek mellett engedélyezett. Prof. dr. Horváth Boldizsár, a Markusovszky kórház tudományos és oktatási igazgatója, a szülészeti és nőgyógyászati osztály főorvosa elmondta: a hatályos jogszabályoknak megfelelően a terhesség csak igen komoly anyai veszélyeztetettség, súlyos, az élettel nem, vagy igen nehezen összeegyeztethető fejlődési zavarok, illetőleg az anya súlyos válsághelyzete esetén szakítható meg a várandósság 12. hetéig.

-  Az állapotos nőnek a terhesség-megszakítás iránti kérelmét a Családvédelmi Szolgálat munkatársa előtt személyesen kell előterjesztenie - folytatta a főorvos.  - A védőnő minden esetben tájékoztatja a várandós nőt a műtétről, a kockázatról, valamint a jogszabályi feltételekről. Minden esetben próbálják meggyőzni a nőt a gyermek megtartásáról is, ami szerény arányban, de egyre sikeresebb. A személyes találkozó után a nőnek három napja van arra, hogy átgondolja, valóban meg szeretné-e szakítani terhességét. Ha erre a kérdésre ismét igen a válasz, s a nő megerősíti, hogy súlyos válsághelyzetben van, akkor engedélyt kap a terhesség megszakítására.

A védőnő ebben az esetben nem mérlegelhet, tehát nem döntheti el azt, hogy a súlyos válsághelyzet valóban fennáll-e.

- Az engedéllyel a kórházban jelentkezik a várandós nő, s itt aszerint történik a terhesség megszakítása, hogy korábban szült-e már a páciens - folytatta az igazgató. - Azoknál ugyanis, akik nem szültek, szükség van méhnyak-előtágításra, majd ezt követően vákuumos aspirációval történik a terhesség megszakítása. Ez műtéti beavatkozás, nem fájdalommentes, ezért narkózisban végezzük. A műtét minden esetben kockázatokkal jár, s lehetnek mellékhatásai is. Az egyik a meddőség, mely az esetek mintegy három százalékában következik be. A statisztikák szerint a szombathelyi kórházban durván három szülésre egy abortusz jut.

Több európai országban is elfogadott módszer az abortusztabletta használata. Magyarországon bár törzskönyvezték a szert, forgalomba mégse kerülhet.

- Az abortusztabletta két komponensű - magyarázta a szakember. - Az első tabletta egy speciális hormontartalmú készítmény, amelynek hatására elhal a terhesség. A második tabletta hatására a vetéléshez hasonló erőteljes vérzés és görcsök mellett az elhalt embrió kilökődik a nő szervezetéből. Ez fájdalmas folyamat, olyan, mint a spontán vetélés. Csak kórházi körülmények között lehet ezzel a terhességet megszakítani. Az esetek tíz százalékában komplikációk léphetnek fel, ilyenkor műtéti beavatkozás is szükséges.

Az abortusztabletta alkalmazása az elmúlt hetekben jogi, etikai, világnézeti kérdéssé vált, s pártpolitikai vitákra adott okot. Orvosilag kétségtelenül természetesebb módon szakítható meg vele a terhesség, ha nem lép fel komplikáció.  Bevezetésétől többen azért tartanak, mert könnyelműségre adhat okot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!