Hírek

2012.05.19. 11:28

Közös békemissziós emlékek

Szombathely - Magyar és osztrák katonák részvétele békemissziós tevékenységekben címmel nyílt kiállítás a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Nyilvántartó Parancsnokság szombathelyi irodáján. A tárlatot a Bajtári Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ) Nyugat-magyarországi Szervezete és az Osztrák Békemissziós Szövetség Burgenlandi Szervezetei közösen hozták létre.

Nagy Ildikó

1896-ban görög-török konfliktus alakult ki Krétán. Az osztrák-magyar konzulátus védelmére a Caneába irányított két hadihajóról partra tettek harminc matrózt. Canea török és görög negyedének elválasztásával megkezdte működését az Osztrák-Magyar Monarchia első, modern kori békefenntartó missziója. Erről is olvashatnak annak a szombaton megnyílt kiállításnak a résztvevői, amelynek létrehozása elsősorban Jagadics Péter ny. alezredes és László Attila, a BEOSZ Nyugat-magyarországi Szervezete elnökének nevéhez köthető, osztrák részről pedig Franz Liszt tartalékos alhadnagy, az Osztrák Békemissziós Szövetség Burgenlandi Szervezeteinek elnöke segített be a szervezésbe. A tárlókban, a vitrinekben és a falakon a Grúziában, a Balkánon, az Irakban, a Cipruson és a Golán-fennsíkon teljesített békefenntartói szolgálatot ellátó vasi és burgenlandi katonák tárgyi emlékei, a szolgálattal kapcsolatos dokumentumok, térképek, egyenruhák kaptak helyet. Mint az ismeretes, 1994 és 2004 között Cipruson osztrák parancsnokság alatt szolgáltak a magyar katonák, erről az időszakról is találhatók emlékek a kiállításon.

A megnyitón Jagadics Péter ny. alezredes hangsúlyozta, hogy az önerőből létrehozott kiállítás már csak azért is jó helyre került, hiszen a tárlat a honvédelmi nevelést és a katonai toborzást is segítheti.

Szegő László dandártábornok, a Köztársasági Elnök Hivatalának katonai főosztályvezetője elmondta: jelenleg a Magyar Honvédség mintegy ezer katonája vesz részt misszióban, a világ számos pontján. A dandártábornok, aki korábban a Bosznia-Hercegovinában szintén teljesített békemissziós szolgálatot, e feladat nehézségeiről is szólt, mondván: a katonáknak nemzetközi környezetben, családjuktól távol kell helyt állniuk.

Osztrák részről Dietmar Hübsch, az Osztrák Békemissziós Szövetség elnöke méltatta a kiállítást. Elmondta az is, hogy napjainkban mintegy 1500 osztrák katona szolgál békemissziókban, elsősorban a Balkánon és a Közel-Keleten.

A megnyitón az egyes békemissziók egykori Vas megyei és burgenlandi résztvevői meséltek a kiállításon bemutatott tárgyakról. A grúziai békemissziróról Benczik Gábor ny. alezredes, az SFOR-ról Bondár György ny. törzszászlós, Ciprusról Oláh György ny. százados, az iraki misszióról Turczi László ny. főtörzsőrmester beszélt, Bernhard Leuchenbauer pedig a Golán-fennsíkon teljesített szolgálat emlékeit elevenítette fel.

A kiállítás megszervezésében közreműködő magyar és osztrák egykori katonák és önkéntesek az Osztrák Békemissziós Szövetség emléklapjait vehették át Dietmar Hübschtől.

Az Aréna utcában megtekinthető Szombathely katonatörténete című kiállítás részét képező most megnyílt állandó tárlat hétköznaponként 9 és 15 óra között látogatható.

A tárlat egyébként a Szombathely katonatörténete című kiállítás részét képezi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!