Hírek

2012.05.02. 06:40

Őrzik a gyepűtiprás hagyományát Nyőgérben

Nyőgérben a hegyes gazdák 351 éve minden évben május elsején megünneplik a szőlő rügyfakadását.

Bozzay Lajosné

A hegyközség az 1600-as években alakult. A hegykönyvben, melyet a mindenkori hegyközségi elöljáró, hegybíró  őriz,  az első írásos bejegyzés  1661.

Május első napján  sokan gyűltek össze , hogy az elődökhöz méltóan a meghívón szereplő Koós Károly idézet szellemében - "Mert azt tanultam mindenütt, azt láttam minden nagy nemzetnél, hogy az apák dolgát folytatják az utódok" - ünnepeljék  a gyepütiprás szép hagyományát.

A gazdák és vendégeik szentmisével kezdték a napot a falu templomában, majd a hegybíró vezetésével gyalog kisétáltak a hegyre.

A hegyi ünnepség Mészáros Tamás hegybíró pincéjénél a hegyközségi elöljáró köszöntőjével és megemlékezésével az év közben elhunyt gazdákról, kezdődött, majd a helyi népi táncosok műsorával és megvendégeléssel folytatódott.

Ezt követően megindult a menet a hegybíró vezetésével és végig látogatták azokat a pincéket, amelyeket a gazdák kinyitottak és ahol az ünnep tiszteletére minden látogatót terített asztallal, pohár borral szívesen vártak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!