Hírek

2012.05.21. 15:49

Szombathelyen lesz a 112-es segélyhívó egyik országos központja

Szombathely - Várhatóan az év végéig kiépül az egységes 112-es segélyhívó rendszer hazánkban. Az egyik központ a vasi megyeszékhelyen lesz. Ez 420 új munkahelyet jelent.

Bajdó Bettina

Az egységes segélyhívó lényege, hogy rajta keresztül igazítják el a segítségért folyamodókat olyan helyzetekben, amelyekben nem egyértelmű, hogy melyik sürgősségi szervhez (rendőrség, mentők, tűzoltók) kell folyamodni, és a segítséget kérőt szükség esetén át is kapcsolják oda. Nagy előnye továbbá, hogy a 112-es számot könnyebb fejben tartani, mint az országok különböző sürgősségi szerveinek különböző hívószámait. A rendszer hazai kiépülése után az ország két pontján - Szombathelyen és Miskolcon - egy-egy rendőrségi központba futnak majd be a segélyhívások, amelyeket tűzvédelmi, rendvédelmi és egészségügyi kérdésekben jártas operátorok fogadnak. A bejelentéseket, a hívást fogadó szakember kérdéseire adott válaszokkal kiegészítve, egy úgynevezett intelligens adatlapra rögzítik, amely azonnal megjelenik a mentők, a rendőrség és a tűzoltóság megyei rendszerén. Szükség esetén így a lehető legrövidebb időn belül pontos és konkrét információk alapján indulhat útnak a segítség.

Dr. Puskás Tivadar polgármester, országgyűlési képviselő elmondta, hogy az operátorok képzése idén ősszel kezdődik. A hét modulból álló képzés egyik alappillére lesz az egészségügyi ismeretek elsajátítása. Ebben pedig a szombathelyi mentőállomás szakemberei segítenek majd a tanulóknak. A szombathelyi és a miskolci központban is 420- 420 új munkahelyet hoznak létre. A szombathelyi központ a Söptei úti laktanyában lesz majd. Olyan helyet alakítanak ki, ahol 80-100 ember teljesít majd egyidejűleg szolgálatot a nap 24 órájában. A polgármester hangsúlyozta, kezdetben párhuzamosan működnek majd a jól ismert 104-es, 105- ös, 107-es segélyhívó számok is. A tervek szerint a tárcsázott segélykérések is a központi 112-es rendszerbe érkeznek majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!