Hírek

2012.05.17. 21:11

Van, aki iskola helyett plázába jár

Szombathely - Csellengő diákokat kerestek csütörtök délelőtt a városban a megyei rendőr-főkapitányság és a Vas Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálatának szakemberei.

Bajdó Bettina

Németh Andrea rendőr százados, a Vas Megyei Rendőrfőkapitányság bűnmegelőzési osztályának főnyomozója és az Igazságügyi Szolgálat pártfogója csütörtök reggel fél kilenckor a Fő téren indult el az ifjúságvédelmi portyára, hogy olyan diákokat találjanak, akik éppen lógnak az iskolából.

– Évről-évre emelkedik az igazolatlan mulasztások száma, kiváltképp a középiskolások között – mondta Németh Andrea. – Vannak, akik iskola helyett inkább a plázákban, vendéglátóegységekben, köztereken töltik az idejüket.

A portyán odamegyünk a fiatalokhoz, megkérjük, hogy igazolják magukat, s megkérdezzük tőlük, éppen hova tartanak. Felírjuk az adataikat, s az indokot, amit az iskolától való távollétükre felhoztak. Az oktatási intézménynek hivatalból jelezzük, hogy mit mondott az adott diák, s visszaigazolást várunk, hogy valós indok alapján maradt-e aznap a tanuló távol az iskolától. Az indokok tárháza elég széles, a nagymama ápolása, a szülők segítése is szerepel a kifogások között.

A portyák tanítási időben, szeptembertől májusig tartanak

A szakemberek találkoztak már olyan lánnyal, aki azért nem mert bemenni az iskolába, mert a társai bántalmazták. Ebben az ügyben büntetőeljárás is indult a bántalmazók ellen. Körözés alatt álló fiatalt is lefüleltek már. A szakemberek nemcsak Szombathelyen járőröznek, hanem a vidéki városokban is.

Ahogy sétáltunk csütörtökön az utcán, több fiatal is szembejött velünk. Az igazoltatás során mindenkinek volt indoka a távolmaradásra. Akadtak, akik lyukasóra miatt sétáltak a Fő téren, voltak, akik éppen gyakorlatra siettek. Az, hogy valósak- e ezek az indokok, az iskola visszajelzése után derül majd ki. Két olyan fiatalkorút is találtak, akik elmondták, egyáltalán nem akarnak iskolába menni, igazolatlan mulasztásaik pedig régen meghaladták az ötven órát, de nem foglalkoznak vele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!