Hírek

2012.06.22. 05:31

A megigazított élet ígérete

Körmend - Több mint kétezer hívő és érdeklődő ment el a körmendi, jubileumi zsinatra, amely a Dunántúli Református Egyházkerület megalapításának 400. évfordulójára emlékezett. Erő, egyetértés és egység - ez volt a három fő jellemző.

Kozma Gábor

A református egyház legmagasabb vezető testülete, a Generális Konvent nem sokkal szerda 12 óra előtt érkezett a városba Szombathelyről, ahol tanácskozott. A találkozónak a Batthyány-kastély udvara adott helyt. Történelmi léptékkel, hiszen 400 évvel ezelőtt éppen itt, Batthyány Ferenc vendégeként mondatott ki: a zsinat megalapította a Dunántúli Református Egyházkerületet. Az udvaron a Konventhez csatlakoztak a Kárpát-medencéből érkező református közösségek vezetői, áramlott a tömeg. Zászlókat hoztak, a verőfényes napsütésben jókedv és béke uralkodott. Az udvaron feltűnt Kövér László, az Országgyűlés elnöke, fővédnök, aki hangsúlyozta: reformátusként vesz részt a nagy eseményen. Aztán megérkezett Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának elnöke és  12.15-kor elindult az emlékmenet a kastély udvarából. Élén bandériummal, történelmi zászlókat lobogtatva. Sorra jöttek az egyházkerületi intézmények küldöttei, majd a püspökök, fővédnök, politikai meghívottak, főgondnokok, 200 palástos lelkész. A tömeg egyre gyarapodott, amerre elhaladt, tisztelet várta. Végül a menet a 8-as főútról a Kossuth utcába fordult, ahol a református templom falán emléktáblát leplezett le Steinbach József püspök és Kövér László. Ezt követően Szabadi István főszervező, református lelkész kalauzolásával a vendégek megtekintették a templomot.

Időközben megtelt a városi  sportcsarnok, a nagy melegben a szervezők vizet osztottak, ahol tudtak,  segítettek. A szónoklatokat és a jubileumi  kulturális műsort  élőben közvetítette a közszolgálati televízió, igét hirdetett  Bölcskei Gusztáv, köszöntőt mondott Steinbach József.  Mindketten kiemelték a református közösség összetartozását, erejét és hitét. Jelen volt Harangozó Bertalan megyei kormánymegbízott és Majthényi László megyei alelnök is. Utóbbi  emléklapot adott át. A házigazdák nevében Bebes István  polgármester  üdvözölte  a tömeget.

- Ez a város mindig is támogatta a vallási közösségeket, mert azok a lelki építkezés révén erős szellemi várat alkottak. A Batthyányak 1612-ben  történelmi tettet vittek végbe. Szükségünk van az összetartozásra, az önök erkölcsi erejére - mondta. Az ünnep végén a Somogyi általános iskolában szeretetfogadáson vettek részt a hívők.

 

A 400 év tiszteletet parancsoló, hiszen csak erős és összetartó közösség képes ennyi időn át fennmaradni - hangzott el a jubileumi, emlékező zsinaton. A szónokok felidézték a régmúltat, azt a folyamatot, amely elvezetett az egyházi struktúra kiépítéséhez. Nem csak szellemi, de jogi értelemben is. A reformátusság erős kötelék nemcsak a Kárpát-medencében, de azon túl is. Így Körmenden az erdélyieken, a felvidékieken, a kárpátaljaiakon kívül ausztrálokat és amerikaiakat is üdvözölhettek. Bölcskei Gusztáv szónoklatában kiemelte, hogy Isten erőfeszítés, középpontban a megigazított életnek kell állnia.

- Ez a találkozó, a körmendiek kitűnő rendezésében, megerősíti követésünket Krisztusban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!