Hírek

2012.06.25. 16:16

Csak énekhangokkal

Sok humorral előadott énekhang-muzsikát hallhattunk vasárnap este az evangélikus templomban, a Fool Moon vokálegyüttes fellépésével megkezdődött az idei Lamantin Jazz Fesztivál és Improvizációs Tábor.

Merklin Tímea

Hogy lehet a különböző  műfajok népszerű számait közös nevezőre hozni; szórakoztató, de minőségi zenét létrehozni? Ezt mutatta meg a Fool Moon ezen a koncerten, tízéves pályafutásuk anyagaiból válogatva. Stílusuk a "pop-a cappella". Öt fiatalember, akik pár év alatt az a capella élvonalába kerültek: Mészáros Tamás - tenor, Molnár Gábor - tenor, Rác Gergő - tenor, Wodala Barnabás - bariton, Németh Miklós - basszus, hangszerelő (az együttes vezetője). 2001-ben alakult meg a csapat Szegeden, 2003-ban jelent meg az első lemezük Csillagok címmel. 2005-ben már versenyt nyertek, és megalapítottak egy nemzetközi fesztivált, ahol csak vokálegyüttesek lépnek fel. A tíz év alatt összesen három lemezük született, magukénak mondhatnak számos rangos, nemzetközi díjat.

A koncerten elsőként Bobby McFerrin Don't worry, be happy című számát énekelték - ezzel kezdődött az egész Lamantin fesztivál -, stílusosan, hiszen az eredeti dal is a capella. Az olasz kifejezés azt jelenti "templomi stílusban".  A 16. századtól a Sixtus-kápolna karzatáról énekeltek így, ahol csak az énekeseknek volt hely. Az a capella nemcsak  a klasszikus zene, hanema  könnyűzene, sőt a népzene megszólaltatására is kiválóan alkalmas. Amint láthattuk, formációs tánccal és tapsoltatással fűszerezve kifejezetten szórakoztató.

A dalok közt sok meglepetés volt (kakukktojás-e a kakukktojás sok más kakukktojás között?), mint például a KFT Elizabet-je,  Presser Pici bácsi Csúnya fiúról szóló nótája, aminek a végén egyszer megtette, amit ő nem szokott, hogy megénekeltetett 12 ezer embert egy koncertjén: "jó-jó jo-jo-jo-jó". Bekerült az a cappella dalcsokorba egy Sting-dalokból fűzött szép egyveleg, mint fohász (Fragile) - újraalkotta a dalt az öt fiú itt és most a templom falai között.

Hogy milyen elbűvölő csak maga az emberi hang, amely hangszerként és énekhangként is szól, arról a második részben is megbizonyosodhattunk. Egyfelől a "George Michael Jackson 5" lemezről énekelt dalokból, másfelől az Arany-balladából, főleg azonban a népdalegyvelegből. Meglepő, hogy így is meg tud szólalni a világban, nemzetközi fórumokon, hogy "Szerelem, szerelem, átkozott gyötrelem..."

A Fool Moon tagjai tanáremberek, le sem tagadhatnák.  Ügyesen, gyorsan tanították be a hallgatóságnak a koncert végefelé az egyes dalokba való beletapsolást és beledalolást; az improvizációt a Lamantin fesztivál egy koncerten sem nélkülözheti. A közönség oldottan, boldogan, lelkesen, szervezetten és összeszedetten működött együtt a George Michael-fílingekkel. Így is lehet énekelni  templomban, együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!