Hírek

2012.06.02. 23:24

Gyermekekkel együtt a biztonságért Sárváron (fotókkal)

Sárvár - Szombaton egész nap a játéké, a szórakozásé és a vetélkedésé volt a terep a csónakázó tónál.

Benkő Sándor

Az “Együtt a biztonságért” mottójú gyereknapot a Nádasdy-vár Művelődési Központ és Könyvtár, a Sárvári Rendőrkapitányság és a Sárvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség és Tűzoltóság szervezte.

Már reggel megkezdődtek a versenyek, amibe három sárvári egy rábapatyi és egy ikervári általános iskola csapata nevezett. Az akadályverseny-szerűen megrendezett vetélkedőn a mentők, a tűzoltók és a rendőrök szervezték meg az állomásokon leküzdendő feladatokat.

Szabó Zoltán mentőtiszt vezetésével újra kellett éleszteni a csapatoknak egy rosszul lett bábút. Szakszerűen kellett használniuk a defibrillátort is. A tűzoltók állomásán vízsugárral kellett célba lőni, egy másikon pedig vegyvédelmi sisakot kellett felvenni két csapattagnak. A sisakokból nem lehetett kilátni, a harmadik társuk rádión irányította a párost a szimulált átláthatatlan füstben, hogy minél előbb megtalálhassák a bajba jutott társukat, majd kivezessék biztonságos területre, szintén vakon. A rendőrök sátrában tesztet töltöttek ki, majd érdekes gyakorlatokat hajtottak végre. Feltettek egy olyan szemüveget, ami olyan hatást keltett, mintha az illető sokat ivott volna, így érzékszervei és végtagjai önálló életet kezdtek élni. Ebben a helyzetben kellett egy csík mentén egyenesen menni, szlalomozni, vagy labdával célba dobni. Ez éles helyzetben nem éppen szívderítő látvány, a szimuláció esetlenségén jókat nevettek egymáson a gyerekek. Élvezték a célba lövést kispuskával.

Közben sok érdekes program szórakoztatta nem csupán a verseny résztvevőit, hanem a csónakázó környékére kilátogató közönséget, gyereksereget is. Műhelyfoglalkozások, tánc és küzdősport bemutatók, lufibohóc és a Tarisznyások együttes gyermekműsora szórakoztatta őket. Délután a mentők, tűzoltók, rendőrök összehangolt mentési bemutatót tartottak egy elképzelt, de képi látványával megjelenített baleset helyszínén. Késő délután még vásári komédiát is bemutattak a színpadon és a kutyakiképzés rejtelmeibe is kaptak betekintést az érdeklődők. Este koncertekkel szórakoztatták a csónakázó tó partjára kilátogatókat Sárváron.

Kitelepültek egy sátorral a sárvári és az ikervári motorosok is, akik a csillogó motorjaik nyújtotta látványon kívül karitatív tevékenységet is végeztek. A gencsapáti gyerekotthon lakóit látták vendégül. Bográcsban főztek nekik finom ebédet, aztán meg is motoroztatták őket. A gyereknapon nyújtott vendéglátáson kívül festéket vásároltak és adományoztak az intézmény kifestéséhez, az ikervári otthonnak hűtőszekrényt és számítógépet, a mentőknek combhúzó ágyat, a szombathelyi kórház gyermek osztályának sürgősségi táskát adományoztak.

Az időjárás lehetett volna kegyesebb is a gyerekekhez, mert a borongós időben, hol cseperészett az eső, hol fújt a szél, hol hideg volt. Persze lehet, hogy csak mi, felnőttek akadunk fenn ilyen csekélységen, mert a gyerekek láthatóan jól érezték magukat még akkor is, ha a játék egy része a sátrak alatt csalt mosolyt az ajkakra, varázsolt jókedvet a szervezőknek és a résztvevőknek. Minden jó, ha a vége jó, mint a mesében, délutánra kitisztult az idő, kisütött a nap – ajándék a gyerekeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!