Hírek

2012.06.01. 10:24

IV. magyarországi klímacsúcs - Hogyan lesz jobb a világ?

Budapesten, a Tomori Pál Főiskolán negyedik alkalommal rendezik meg a magyarországi klímacsúcsot, mely egy kicsit más lesz, mint a korábbiak voltak. Erről kérdeztük a rendező szervezet, a Klíma Klub titkárát, Varga Dávidot.

- Mutassa be kérem, mi a Klíma Klub.

- A Klíma Klubot 2009-ben alapítottuk azzal a céllal, hogy párbeszéd alakuljon ki a tudomány, a gazdaság, a politikai döntéshozók és a civil szervezetek között egy olyan összetett és szerteágazó témakörben, mint az éghajlatváltozás, amely számos kihívást, de egyben sok lehetőséget is rejt a technológiafejlődés, a kutatás-fejlesztés területén. Nélkülözhetetlen, hogy az egyetemeken felhalmozott tudást, az innovációt tudatosítsuk, s ezáltal a zöld ipar fejlődését előmozdítsuk. Természetesen jelentős energiát fordítunk a lakosság szerepvállalásának növelésére és a tudatformálásra is, ami az egyik kiemelt célkitűzésünk.

- Mi a célja a IV. magyarországi klímacsúcsnak? Mitől lesz más az idei rendezvény, mint a korábbi években volt?

- Az egyik leglényegesebb változás, hogy idén először, hagyományteremtő jelleggel egy életműdíj átadására is sor kerül, melyet hazánk egyik neves akadémikusa fog megkapni. Egyik kiemelkedő szakmai partnerünkkel, az önök lapcsoportjával, a Pannon Lapok Társaságával kiállítást rendezünk a PLT a Földért címmel, mely azt mutatja be, mi mindent tudnak tenni a helyi lapok a környezetük védelméért. A nap folyamán megtekinthető lesz továbbá egy magyar formatervező, Terbe János kartondesign munkásságának néhány darabja is. Ezen bútordarabok tökéletes példái annak, milyen, amikor a környezettudatosság és az esztétikus, látványos formatervezés találkozik.

- Milyen témában és hogyan zajlik a konferencia?

- A IV. magyarországi klímacsúcs az ipar-energia-környezet hármas körül forog, és arra a kérdésre keresi a választ, hogyan lesz jobb a világ. Ez is mutatja, hogy nagyon szoros összefüggés van a gazdaság, az energiaellátás és a környezet között, amit számos előadáson keresztül mondanak majd el a konferencia résztvevői. A rendezvényt Jolánkai Márton professzor, az MTA rendes tagja vezeti, aki a Klíma Klub tudományos tanácsadó testületének tagjaként jelentős szerepet játszott a program összeállításában is. A megnyitóbeszédet az MTA főtitkára, dr. Németh Tamás fogja elmondani, amit az életműdíj átadása követ. Ezután a konferencia szakmai programja következik, amely pódiumbeszélgetésekkel és szekció-előadásokkal zajlik. A pódiumbeszélgetéseket is az ország kiváló professzorai vezetik, s ők gondoskodnak arról, hogy komoly érvek-ellenérvek ütközzenek.

- Lesznek külföldi résztvevők is?

- Mivel a konferencia a gyakorlati tapasztalatokat, a legjobb példák bemutatását kiemelten fontosnak tartja, nagyon örülünk annak, hogy Európa olyan fejlett országainak, mint Angliának vagy Svédországnak a nagykövete is jelen lesz az eseményen. Valódi és külföldön már jól működő eljárások kerülnek bemutatásra, például, hogy milyen a jó kormányzati támogatás és döntéshozás, de találkozhatunk sikeres vállalati megoldásokkal is. Ilyen a londoni városi közlekedés zöldesítése , vagy az éghajlatváltozás tudományos hátterének a Nemzeti alaptantervbe való illesztése. Mindezeken túl nagyon örülünk annak, hogy két olyan nemzetközi nagyvállalat is képviselteti magát a csúcson, mint a Siemens és az E.ON Hungária, amelyek vezető szakemberei az energetika és környezetvédelem témakörben zajló pódiumbeszélgetésbe kapcsolódnak be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!